Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Odbor za kulturu: O Kovačeviću, plavušama ili - RTS-u?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 11. 2012.

Izvor: RTV, Tanjug

Odbor za kulturu: O Kovačeviću, plavušama ili - RTS-u?

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije nije danas na dnevni red sednice uvrstio predlog liberala da to telo raspravlja o izjavama poslanika DSS Siniše Kovačevića, koji je za skupštinskom govornicom uputio oštre kritike na račun RTS i novinarki javnog servisa.

 

Odbor nije prihvatio ni predlog poslanice DS Gorice Mojović da se o tome, kao i o radu RTS raspravlja na sledećoj sednici.

Pošto nijedan predlog danas nije dobio potrebnu većinu, predsednica Odbora Vesna Marjanović rekla je da će na narednoj sednici formulisati i predložiti da poslanici raspravljaju o tom pitanju.

Kovačević, koji je član Odbora, rekao je danas da je protiv toga da se raspravlja o toj temi navodeći da "ovo nije ‘48. godina" i da on "nikoga nije uvredio", kao i da se uvidom u stenograme može videti da je samo rekao da u nedostatku koncepta “plavuša vodi jutarnji program, plavuša vodi vesti, plavuša vodi dnevnik, plavuša vodi tok šou, plavuša vodi na piće, plavuša vodi kući”.

On je objasnio da pošto na pitanje o radu RTS dva meseca nije dobio odgovor, ponovo je pitao i rekao da RTS nema nikakav program, “osim onih nekoliko plavuša koji se smenjuju vodeći ga”.

“Zaista 96 odsto prezenterki RTS ima istog frizera. Da su to crnke, ja bih svakako rekao da program RTS liči na to da crnka vodi jutarnji program, i tako dalje”, rekao je Kovačević i dodao on ima plavuše u svojoj porodici.

Kovačević kaže da se radi o "tipičnom spinu", pošto je reakcija usledila dva meseca kasnije ističući da mu niko ne može oduzeti legitimno pravo da za skupštinskom govornicom govori ono što misli.

“Sada je veći problem što je Siniša Kovačević uvredio plavuše, a ne da li se krade u RTS”, rekao je Kovačević i dodao da ne razume za što bi Odbor o tome raspravljao.

“Ovo nije ’48. Kako ćete da me kaznite? Da klečim na kukuruzima, da nosim magareću kapu sedam dana, da me uvaljate u katran i perje. Ja sam 30 godina na javnoj sceni i nikada nisam uvredio nikoga”, rekao je Kovačević i dodao da niko nije reagovao na vređanje njegove porodice.

Obrazlažući svoj predlog da Odbor treba da raspravlja o odnosu poslanika i novinara povodom istupa Kovačevića, poslanik LDP Zoran Ostojić je rekao da smatra da je potrebno da se u Skupštini raspravlja i da se pošalje poruka javnosti da takve reči ne bi trebalo da se ponavljaju i da budu praksa u parlamentu.

“Kovačević je neprimerenim rečima govorio o novinarima, ne ulazim u ono što je izgovorio o radu RTS-a, samo sam smatrao da Skupština treba da reaguje kada su u pitanju novinari i da ne bi trebalo tako da govorimo, posebno ne mi koji smo članovi ovog Odbora”, rekao je Ostojić.

Predsednica Odbora Marjanović je rekla da je istup Kovačevića otvorio suštinsko pitanja rada RTS.

Ona je naglasila da se ne radi o tome da Odbor presuđuje bilo kome i napomenula da su poslanici zaštićeni imunitetom za ono što izgovore za govornicom, ali i ukazala da je ta izjava izazvala reakcije javnosti.

 

Poziv poslaničkim grupama da predlože Programski odbor RTS

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje pozvao je danas sve poslaničke grupe da predlože kandidate za članove Programskog odbora Radiodifuzne ustanove, jer trogodišnji mandat sadašnjim članovima tog tela ističe 11. decembra.

Po Zakonu o radiodifuziji, Programski odbor Radiodifuzne ustanove ima

19 članova koje bira parlament od čega sedam iz redova poslanika, a 12 kandidata predlaže Republička radiodifuzna agencija (RRA) iz reda profesionalnih udruženja, naučnih ustanova, religijskih zajednica, udruženja građana i nevladinih organizacija. 

Odbor za kulturu i informisanje je predložio da poslaničke grupe u parlamentu odrede kandidate za članove i to tako da četiri kandidata budu iz redova vladajuće koalicije a tri kandidata iz opozicije.

Pri predlaganju kandidata za članove Programskog odbora Radiodifuzne ustanove iz reda poslanika vodiće se računa, kako je rečeno, o veličini političkih stranaka koje predlažu kandidate, a skupštinski Kolegijum daće konačnu listu kandidata.

Do sada su predloge podneli Liga socijaldemokrata Vojvodine koja je predložila Olenu Papugu, Nova Srbija koja je predložila Dubravku Filipovski, a Srpska napredna stranka predložila je Mariju Obradović i Aleksandru Đurović.

RRA je 9. oktobra objavila javni poziv za predlaganje kandidata za članove Programskog odbora Radiodifuzne ustanove. Savet RRA je 19. oktobra utvrdio listu kandidata za 12 članova Programskog odbora Radiodifuzne ustanove.

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje utvrđuje jedinstvenu listu kandidata za članove Programskog odbora Radiodufuzne ustanove. Mandat članova tog tela je tri godine i ne mogu ponovo biti imenovani.

Na sednici odbora danas se raspravljalo i o predloženom budžetu za kulturu u 2013, a članovi odbora iz opozicije su ponovo ocenili da su sredstva za kulturu za iduću godini drastično umanjena i da iznose 0,6 odsto ukupnog državnog budžeta.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi