Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bolje finansiranje donosi bolje informisanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 11. 2012.

Autor: M. Miljenović Izvor: Dnevnik

Bolje finansiranje donosi bolje informisanje

Da ni jednom, pogotovo lokalnom, mediju u Srbiji ne „cvetaju ruže”, nije potrebno preterano dokazivati, pa se u ovu sliku sasvim „lepo” uklapaju i oni u Somboru.

U pokušaju da se kroz javnu raspravu dođe do modaliteta kako im pomoći, prošle sedmice je u ovom gradu održan „Somborski javni forum”, kojem je tema bila upravo situacija u medijama i odnos lokalne samouprave prema njima.

Tada im je od predstavnika Gradskog Veća poručeno da sami predlože varoškim vlastima na koji način da se iskoriste i inače oskudna sredstva za informisanje, a koliko juče se ovdašnjoj vlasti „ispunila želja”.

Prema inicijativi, koju su potpisali Radio Sombor, TV K-54, Radio Fortuna i NVO SOinfo.org (poznat po svom istoimenom informativnom portalu) za javno informisanje bi u budžetu Grada Sombora bilo izdvojeno najmanje dva odsto od ukupne vrednosti gradske kase. Sredstva namenjena medijima bila bi podeljena u tri kategorije: izveštavanje o radu lokalne samouprave, konkurs za finansiranje medijskih projekata regionalnih i lokalnih registrovanih javnih glasila i
konkurs za finansiranje medija na jezicima nacionalnih manjina.

Za prvu kategoriju bilo bi namenjeno 35 odsto „medijskog budžeta” iz čega bi se finansirali prenosi Skupštine grada, oglasi i obaveštenja i druge informacije od javnog značaja koje objavljuje Grad Sombor.

Za medijske projekte bilo bi odvojeno 40 odsto sredstava, s tim da bi obavezno učešće medija iznosilo 20 odsto vrednosti projekta, a maksimalan iznos projekta bi bio ograničen na 15 odsto vrednosti izdvojenih sredstava. Trećoj kategoriji, finansiranju medija na jezicima nacionalnih manjina bilo bi namenjeno najmanje 25 odsto sredstava namenjenih za javno informisanje, s tim da se 40 odsto izdvaja za elektronske, a 60 odsto za štampane medije. Posebno bi se vodilo računa o tome da se ne umanjuju stečena prava nacionalnih manjina na informisanje.

Kako kažu potpisnici i predlagači ove inicijative, pretpostavka je da bi se, ukoliko vlasti usvoje predlog, obezbedilo transparentno finansiranje lokalnih medija, odnosno javnog informisanja, ali i bolji kvalitet programskih sadržaja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi