Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mišković zvao Mantera da mu bude lobista
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 11. 2012.

Autor: Nikola Tomić - E.D. Izvor: Danas

Mišković zvao Mantera da mu bude lobista

Kameron Manter, bivši američki ambasador u Srbiji, boravio je pre oko mesec dana u Beogradu, gde je s Miroslavom Miškovićem, vlasnikom Delta Holdinga, razgovarao o mogućnosti da bude njegov lobista u Srbiji i na Zapadu, ekskluzivno saznaje Danas.

 

Manter, odnedavno u penziji, imao je sastanak o sličnoj temi i s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a susreo se i sa predstavnicima više vladajućih i opozicionih političkih stranaka.

U Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država nisu želeli da komentarišu posetu Kamerona Mantera.

Kako nam je rečeno, „Ambasada u principu ne komentariše privatne posete američkih državljana Srbiji“.

Miroslav Mišković i Kameron Manter „blisko sarađuju“ od 2008, navode sagovornici Danasa, podsećajući na njihovu ulogu prilikom formiranja vlade DS-SPS, a ostali su u kontaktu do danas.

Mišković ga je pozvao nakon što je u Srbiji otvorena istraga najvećih spornih privatizacija, gde kompanija Delta ima „zapaženu ulogu“.   O tome kakvu saradnju su uspostavili vlasnik Delte i bivši ambasador SAD postoje kontradiktorne informacije. Niko ne osporava da su u dobrim odnosima, ali dok jedni tvrde da je „Manter postao Miškovićev lobista“, drugi poručuju da „nema šanse da je to slučaj, pogotovo nakon što je Vučić otvoreno krenuo na Deltu“.

Sagovornici Danasa procenjuju da aranžman Miškovića s Manterom, čak i ako je u drugoj polovini oktobra načelno dogovoren, nije mogao da zaživi, jer je neposredno posle njihovog susreta počela snažna medijska kampanja protiv vlasnika Delte, kojeg je „na zub“ uzeo Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Srbije zadužen za bezbednost, odbranu i borbu protiv korupcije. Iskusni Amerikanac je zbog te Vučićeve akcije svakako morao da se distancira od Miškovića, ukazuju naši izvori.

Kameron Manter, kako smo utvrdili, svakako nije zaveden u registru „foreign agens“ (lobista koji u Americi rade za inostrane klijente) pri Ministarstvu pravde SAD.

Prema saznanjima Danasa, tema sastanka predsednika Nikolića i Mantera je bila da bivši ambasador, odlično upućen u prilike u Srbiji, ali i na globalnom planu, postane (neformalni) savetnik srpskog predsednika i njegov lobista, odnosno „promoter“ na Zapadu, pre svega u Americi.

Da li je nešto konkretnije dogovoreno nije poznato, s obzirom na to da je sastanak održan u najužem krugu.

Tomislav Nikolić je posle parlamentarnih izbora 2008. priznao da su Miroslav Mišković i Milan Beko finansirali kampanju SRS, u kojoj je tada bio zamenik predsednika. Aleksandar Vučić je, s druge strane, nedavno izjavio da se svega nekoliko puta sreo Miškovića i da „nisu baš dobri poznanici“, te da „država neće trgovati“ s ovim biznismenom osumnjičenim za krupne mahinacije prilikom više privatizacija.

Kameron Manter je u Srbiji bio od od 2007. do 2009, kada je preuzeo visoku poziciju u Ambasadi SAD u Iraku, da bi 2010. postao ambasador u Pakistanu. Na izuzetno osetljivoj funkciji u Islamabadu zadržao se svega oko 18 meseci, do maja 2012, kada je podneo ostavku i penzionisao se u Stejt departmentu.

Potom je postao gostujući profesor prestižnih akademskih ustanova u SAD, Koledža Pomona i Pravne škole Univerziteta Kolumbija. To da se penzionisani političari i diplomate angažuju kao uticajni lobisti u Americi je čest slučaj, a na Balkanu je najpoznatiji primer takđe bivšeg ambasadora u Beogradu Vilijema Montgomerija.


Prema saznanjima Centra za istraživačko novinarstvo

Mišković založio Delta siti zbog Presa

Kompanija Delta stavila je hipoteku na tržni centar, čime je garantovala da će Inteza lizingu biti vraćen kredit od četiri miliona evra odobren Presu


Firma Miroslava Miškovića založila je zgradu tržnog centra Delta siti za Presov finansijski lizing od četiri miliona evra, saznaje Centar za istraživačko novinarstvo.

Kako piše CINS, firma „Intesa leasing“, u vlasništvu istoimene banke, uplatila je 2009. približno četiri miliona evra kompaniji „PPress poublishing group“, koja je vlasnik Presa.

Kompanija Delta je potom stavila svoj tržni centar pod hipoteku kako bi garantovala da će Pres banci vratiti novac. Da bi bilo obezbeđeno vraćanje novca, u posao je uključena i firma „Delta city 67“, koja je dozvolila da se uknjiži založno pravo nad tržnim centrom Delta siti.

„Intesa leasing“ je rešenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu iz januara 2011. imala pravo da naplati novac od Delta sitija. Rok za vraćanje novca određen je za sredinu 2015. Na sajtu dnevnih novina Pres 2007. pisalo je da je vlasnik ovog lista Press publishing group, kompanija koja u svom sastavu ima četiri zavisna preduzeća „NPC Internacional“, „Pres dnevne novine“, „ESC sistem“ i „Press online“. 

Vlasnik kompanije bio je Đorđe Stefanović, koji je najpre prodao 50 odsto vlasništva kompaniji Press Poublishing Gropu limited iz Hongkonga, firmi koju je prema specijalnom punomoćju zastupao Srđan Kovačević, advokat iz Novog Sada.

U maju 2007. vlasnik Pressa postaje CY- Europe LTD sa karipskog ostrva Angvila. Ista ta firma jedan je  od osnivača „East Europe Investment Fund (EEIF) iz Holandije, kompanije koja je učestvovala u više poslova u Srbiji, preko kojih je, prema istraživanju CINS-a, povezana sa Deltom Miroslava Miškovića.

Neki od tih poslova, sa kojima se ove dve kompanije povezuju, jesu i prodaja Si marketa i Maksija.

Prema sajtu Agencije za privredne registre, trenutno se kao vlasnici Presa navode „Amber press limited“, kao najveći pojedinačni vlasnik sa 50 odsto udela, kao i Đoko Kesić, Svetomir Marjanović, Sanja Vučićević i firma „Mediavox“.

Dva dana nakon što je Miroslav Mišković objavio da se kao najveći pojedinačni vlasnik lista povlači iz Presa, ove novine su prestale da izlaze.

„Nema povlašćenih“

- Firme Miroslava Miškovića biće pod istragom ako ima razloga i dovoljno dokaza da su počinjena krivična dela. O tome je govorio i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, da na spisku spornih privatizacija ima predmeta koji će biti ispitani do kraja - rekao je juče novinarima u Beogradu premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, istakavši da nije moguće policiji i tužilaštvu reći „ovaj slučaj radite, a ovaj ne“.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi