Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  "Utvrditi odgovornost Tijanića"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 11. 2012.

Izvor: B92, Beta

"Utvrditi odgovornost Tijanića"

Sindikat zaposlenih RTS pokreće inicijativu pred Upravnim odborom RTS-a za ocenu odgovornosti generalnog direktora javnog servisa Aleksandra Tijanića. Kako navodi sindikat radnika RTS-a "Nezavisnost", Tijanić je prekršio Zakon o radu zato što nije u dužem vremenskom periodu isplaćivao zaradu u rokovima predviđenim zakonom i Kolektivnim ugovorom i što više od godinu dana ne isplaćuje redovno naknade troškova za odlazak na rad i dolazak sa rada.

 

Sindikat je saopštio da je Tijanić "selektivnim obezbeđivanjem prevoza od kuće do posla direktorima poslovnih jedinica službenim autom, izvršio diskriminaciju zaposlenih, pretvarajući ih u zaposlene prvog i drugog reda".

Dodaje se da je prekršen i Kolektivni ugovor, jer se kasni sa isplatama jubilarnih nagrada, naknada za decu preminulih zaposlenih, kao i jednokratne novčane pomoći porodicama za rođenje deteta.

Generalni direktor RTS-a je, kako je naveo sindikat "Nezavisnost", prekršio i Zakon o štrajku, jer nije pregovarao s tim sindikatom o rešavanju nastalog spora.

"Po Zakonu o štrajku, poslodavac ne sme da spreči zaposlenog da učestvuje u štrajku, niti da upotrebljava mere prinude, što je poslodavac uradio tako što su rukovodioci pojedinih organizacionih celina u RTS-u anketirali zaposlene o učešću u štrajku i zato što je preko poslovne mreže svim zaposlenima sa imejl adresom RTS-a upućeno saopštenje u kome se zakonski organizovani štrajk naziva štetnim i nepotrebnim", piše u saopštenju.

Dodaje se i da je Prekršen zakon o radio-difuziji, jer je "iskrivljena činjenica i saopšteno da je štrajk organizovan zbog sedmodnevnog kašnjenja plate, ignorišući tri ostala štrajkačka zahteva".

Sindikat zaposlenih RTS-a "Nezavisnost", jedan od četiri reprezentativna sindikata u toj medijskoj kući, održao je 14. novembra jednosatni štrajk upozorenja, zahtevajući isplate zaostalih zarada i zaključivanje kolektivnog ugovora.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi