Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zaštititi radna prava novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 11. 2012.

Izvor: Alo!

Zaštititi radna prava novinara

Predstavnici Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) zatražili su juče od države da stane na put zloupotrebi prava zaposlenih u medijima.

Advokat NDNV-a Milan Đukić rekao je na konferenciji za novinare da je stalna praksa da poslodavci ostaju dužni zaposlenima, a da novinari posle ne mogu da naplate ta dugovanja jer su fi rme koje su im dugovale novac u međuvremenu otišle u stečaj.

On je izjavio da bi novinarima koji tuže poslodavce trebalo da se omogući da sudske troškove i takse plate tek nakon što naplate potraživanja od poslodavaca.

Novinar Nikola Travica, koji je tužio svog poslodavca “Novi građanski list”, rekao je da je dobio sudski spor protiv poslodavca, prema kojem je naloženo da mu isplati više od pola miliona dinara zaostalih zarada, ali da je fi rma u međuvremenu otišla u stečaj i da on sada mora platiti 53.000 dinara sudskih troškova, iako ne može naplatiti svoja potraživanja.

“To znači da sada treba da platim porez na ono što mi je uzeto, ali mi nije vraćeno”, rekao je Travica.

Generalni sekretar NUNSa Svetozar Raković rekao je da u takvim uslovima rada ne može biti ni reči o slobodi informisanja u Srbiji.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi