Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zakon da obezbedi obznanu imena vlasnika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 11. 2012.

Autor: P. Klaić Izvor: Dnevnik

Zakon da obezbedi obznanu imena vlasnika

– Radnu verziju zakona o javnosti i nedozvoljenom objedinjavanju vlasništva u medijima blokirali su vlasnici medija, a na Vladi Srbije je da odluči šta će raditi s njim – rekao je juče profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Rade Veljanovski, odgovarajući na pitanja tviteraša u javnom intervjuu koji je, na toj društvenoj mreži, organizovao NUNS.

On je istakao da Srbija nema zakonske odredbe koje bi mogle obezbediti da krajnji vlasnici postanu vidljivi. Ni drugi zakoni, kaže Veljanovski, ne regulišu tu oblast i država mora da ih uskladi.

Na pitanje da li se otkrivanjem vlasnika medija završava posao kontrole medija, Veljanovski je istakao da je to uslov da se obavlja kontrola, od nadležnih organa i od javnosti. Time sve počinje.

Odgovarajući na pitanje Peco kako je Željko Mitrović s pet odsto udela mogao pregovarati o prodaji televizije i ko je bio pravi većinski vlasnik ugašene TV „Avala”, Veljanovski je rekao da vlasnik „Pinka”, da je bio vlasnik pet odsto, ne bi mogao prodavati TV „Avala”, ali da je, verovatno bio i vlasnik austrijske firme koja je upisana kao vlasnik.

Vlasnici su nepoznati i u slučajevima B-92 i ”Prva TV”, jer su titulari of-šor kompanije s Kipra, a sagovornik „tviteraša” je istakao da će i oni morati da se uklope u zakon i da zbog toga treba doneti propise koji će to omogućiti.

Dragana Janjića je zanimalo da li je država u Miškovićevom i Bogičevićevom slučaju koristila moć da bi disciplinovala „njihove” medije.

– Očigledno. Ali to nisu jedini slučajevi, a s druge strane, država im je i omogućila uticaj u medijskoj sferi – rekao je Veljanovski.

Na pitanje zašto se odustalo od utvrđivanja Đilasovog vlasništva u „Presu”, Veljanovski je istakao da je to je bila politička inicijativa.

– Te stvari treba da rade nadležni organi, a to sada nije precizno definisano – objasnio je on.

Reakcije države nije bilo ni po saznanju da je Božidar Đelić obznanjen kao vlasnik časopisa „Ekonomist”, a Veljanovski tvrdi da je to verovatno zato što je trebalo da reaguju oni koji su s Đelićem sarađivali.

Predsednika NUNS-a Vukašina Obradovića zanimalo je da li pitanje odnosa vlasnika i redakcije treba rešavati regulatorno ili samoregulatorno, na šta se Veljanovski opredio za samoregulatornu opciju, uz napomenu da zakonom treba podržati tu mogućnost, da je vlasnik ne bi izigrao.

Veljanovski je rekao da će redefinisanja Medijske strategije biti samo u blagom obliku „ako je poboljšava u skladu s dominantnim opredeljenjima i s evropskim standardima”, dok će zadatak radne grupe pri Ministarstvu kulture i informisanja biti da samo načelno pogleda strategiju i da što pre počne rad na konkretnim zakonima.

On je naglasio da je izlazak države iz medija težak bez promene svesti u političkoj eliti, te da država mora samu sebe da razvlasti.

Na primedbu da zaposleni u „Dnevniku” ni do danas nisu zvanično saznali ime novog vlasnika i na pitanje može li zakon obezbediti obavezu da se on obznani, Veljanovski je kratko prokomentarisao: „Zakon bi to trebalo da obezbedi. Na
tome se radi.”

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi