Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RRA istražuje TV Ultra zbog uvreda u crtanim filmovima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 01. 2013.

Autor: Isidora Kranjčević Izvor: Blic

RRA istražuje TV Ultra zbog uvreda u crtanim filmovima

"Budalo, kretenu, idiote" reči su kojima se jedan od junaka popularnog japanskog manga crtanog filma Naruto obraća svom protivniku. Ovaj crtani film emituje se u večernjim satima pre 22 sata, na televiziji Ultra, a u Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) kažu da će pogledati snimak i da će, ako utvrde da je prekršen Zakon, postupiti u skladu sa propisima.

Odgovorne na televiziji Ultra nije bilo moguće dobiti jer se na jedini broj telefona koji postoji na njihovom zvaničnom sajtu niko ne javlja.

Kada budemo pogledali snimak ovog crtanog filma, utvrdićemo da li je emiter prekršio neko od pravila regulisanih našim Uputstvima i reagovati u skladu sa tim - objašnjavaju u RRA i kažu da ako uvrede nisu izvučene van konteksta sigurno je da će Tv Ultra snositi posledice.

RRA je regulisala prava i obaveze emitera prema deci u okviru nekoliko obavezujućih uputstava.

Prema obavezujućem uputstvu programski sadržaj koji može da naškodi fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika mora da nosi oznaku “18” i može da se emituje samo u periodu od ponoći do šest sati izjutra.

Takođe, prema kodeksu ponašanja emitera, emitovanje scena sa vulgarnim jezikom i izražavanjem zabranjuje se u programima namenjenim deci i omladini, osim ako nije u edukativne svrhe.

Prema ovom kodeksu su psovke, pogrdni izrazi i druge vrste vulgarnosti i žargonski govor takođe zabranjeni.

Marijana Matović, istraživač saradnik na Fakultetu političkih nauka na studijama kultura i mediji, kaže da bi ružan rečnik u crtaćima smeo jedino da se koristi kao negativan primer, odnosno primer lošeg ponašanja.

Ako posle izrečenih ružnih reči sledi sankcija ili su primer ružnog ponašanja i to deci bude eksplicitno kroz radnju crtaća poručeno, onda je prihvatljivo.

Nasilje, pa i same ružne reči, nisu dobre jer deca kopiraju ponašanje svojih junaka - navodi Marijana Matović.

Nasilne mange

Japanski manga crtać Naruto govori o nindža tinejdžeru koji traga za ostvarenjem svojih snova da postane Hokage, nindža koji je priznat.

Popularnost ovog crtaća upoređuje se sa Dregonbolom ili Zmajevom kuglom, popularnom akcionoorijentisanom mangom.

Nedavna istraživanja su pokazala da japanski manga crtaći, mogu negativno da utiču na decu koja potiču iz drugačijih kultura, za razliku od dece u Japanu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi