Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Inicijativa za zaštitu novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 01. 2013.

Izvor: Glas Amerike

Inicijativa za zaštitu novinara

Protekla godina bila je rekordna po broju ubijenih novinara u svetu. Više od stotinu reportera poginulo je obavljajući svoj zadatak, prenosi Glas Amerike.

 

Zbog toga su Ujedinjene nacije nedavno pokrenule novu inicijativu za bolju bezbednost pripadnika ”sedme sile.”

Glas Amerike podseća da je u granatiranju Homsa pogođena zgrada u kojoj su bili novinari. Tada su poginuli Mari Kolvin, novinarka "Sandej tajmsa" i francuski fotoreporter Remi Ošlik, dok je fotoreporter "Sandej tajmsa" Pol Konroj ranjen.

Na video snimku se vidi Remi Ošlik samo nekoliko trenutaka pre nego što je ubijen. Taj incident je bio jedan od najzapaženijih tokom 2012. Međutim, bilo je još mnogo drugih smrtonosnih napada na novinare.

Tačan broj varira, ali Ujedinjene nacije navode da je prošle godine više od stotinu novinara ubijeno na dužnosti, od kojih su mnogi bili ciljane mete. Krajem prošle godine na konferenciji u Beču, Ujedinjene nacije su pokrenule, takozvani "Akcioni plan za zaštitu novinara i borbu protiv nekažnjenih napada."

"Potrebno je da i javnost i mediji pomognu da ljudi povežu ubistvo novinara sa podrivanjem vladavine prava i stabilnosti društva", kaže Vilijam Horsli saradnik Centra za slobodu medija na Univerzitetu u Šefildu.

Na simpozijumu prošlog otkobra na Bi-bi-sijevom koledžu za novinarstvo, novinari iz celog sveta razmatrali su problem ciljanih napada na njihove kolege. Prošle godine u Somaliji je ubijeno 20 novinara. Omar Faruk Osman je član Udruženja novinara Somalije kaže da u toj zemlji novinari stradaju ne samo od metaka, već im odsecaju i glave.

U Pakistanu su ugroženi mediji koji su izveštavali o napadu na učenicu Malalu Jusafzai, koja je donedavno bila na lečenju u jednoj britanskoj bolnici, pošto je pogođena metkom u glavu od strane Talibana. Bob Tajrer, pomoćnik urednika londonskog lista "Sandej tajms", zahteva mnogo snažniju pravnu zaštitu novinara. "Mislim da ubistvo novinara treba da bude proglašeno krivičnim delom protiv čovečnosti", dodaje on.

Italijanski video reporter Andrea Bernardi pretrpeo je tešku saobraćajnu nesreću u Libiji, pre dve godine. On se vratio na dužnost u Siriju, odnosno na sirijsko-tursku granicu odakle je dao izjavu za Glas Amerike putem Skajpa. "Radio sam u mnogim kriznim područjima – Gazi, Avganistanu, Libiji, ali mislim da se nikada nisam osećao manje sigurnim nego u Siriji. U velikim gradovima nema linije fronta", ispričao je on.

Američki reporter Džejms Foli nije viđen još od novembra kada su ga oteli nepoznati naoružani napadači, što je još jedan podsetnik da novinarski posao postaje sve opasniji.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi