Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nove okolnosti za zabranu SNP Naši
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 01. 2013.

Izvor: B92, Danas

Nove okolnosti za zabranu SNP Naši

Vladimir Cvijan kaže za Danas da postoje "nove okolnosti“ zbog kojih je moguće da se ponovo pokrene inicijativa pred Ustavnim sudom Srbije za zabranu SNP Naši.

 

Prema mišljenju predsednika Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine i člana predsedništva vladajuće SNS, NVO, mediji i privatna lica mogu na "legalan i međunarodno priznat“ način da se ponovo obrate USS.

U nove okolnosti kao povodu za obraćanje Ustavnom sudom spadaju "aktivnosti“ pomenutog ekstremističkog udruženja tokom prethodnog vikenda - spaljivanje zvanične zastave AP Vojvodine i lepljenje uličnih plakata sa spiskovima "antisrpskih“ medija i nevladinih organizacija.

LDP: Država da reaguje

Liberalno-demokratska partija zahteva momentalnu reakciju države na pretnje koje je SNP "Naši" uputio medijima, predstavnicima civilnog sektora i svima koji se bore protiv nasilja u društvu, saopšteno je juče iz ove partije. "Srbija je ponovo postala zemlja u kojoj se žigoše svako ko drugačije razmišlja, politički protivnici proglašavaju za izdajnike i kriminalce... Ćutanje o ovim temama nam jasno ukazuje da sadašnja vladajuća koalicija prećutno podržava sve akte nasilja koji su upereni isključivo protiv onih koji imaju hrabrosti da kritikuju aktuelni režim“, saopštenju LDP.

Aktivisti SNP "Naši", koji su nedavno na internetu objavili "crne liste“ nevladinih organizacija i medija, te tražili hapšenje uglednog intelektualca Ivana Vejvode, sinoć su nastavili s nasilnim ponašanjem, tako što su ispred prostorija Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Sadu spalili zastavu Vojvodine, koju su nazvali "Čankova krpa“, a njene ostatke okačili na vrata LSV "kao novogodišnju čestitku“.

Ovo, inače, nije prvi slučaj da su "Naši" zapalili zastavu Pokrajine. To su činili i prošle godine u Zrenjaninu, Novom Sadu i Bačkoj Palanci. Državni organi ni tada nisu reagovali, a nisu se oglasile ni stranke aktuelne vladajuće koalicije.

Proteklog vikenda u Novom Sadu izlepili su i plakate pod nazivom "Strani agenti“, na kojima je spisak "antisrpskih medija i nevladinih organizacija“ koje, kako kažu, finansiraju zapadne obaveštajne službe. Tu su naveli, između ostalih, "Danas", B92, "Blic", "Peščanik", NUNS, "Vreme", Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom, JUKOM...

Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je nadu da će nadležni pravosudni organi lepljenje plakata i njihovu sadržinu "razmotriti sa stanovišta svojih nadležnosti“.

Tužilaštvo je, podsetimo, svojevremeno tražilo da se ovim ultradesničarima zabrani rad, ali je USS odbio taj zahtev, navodeći da se "ne može pouzdano utvrditi postojanje ustavnih razloga za zabranu rada“.

Prema Krivičnom zakoniku, krivičnim delom smatraju se narušavanje dostojanstva, dakle i spaljivanje, državnih simbola Srbije, njena zastava, grb i himna, ali ne i AP Vojvodine.

"Kako se odredbe Krivičnog zakonika striktno tumače, paljenje zastave AP Vojvodine uz uzvikivanje da se radi o krpi ne bi moglo da se podvede pod Krivični zakonik. Ipak, mislim da se ovde radi o prekršaju protiv javnog reda i mira. U pogledu crnih spiskova, medijima i NVO stoji na raspolaganju podnošenje tužbe zbog klevete", objašnjava za "Danas" Lena Petrović iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Funkcionerka DS Nada Kolundžija kaže za "Danas" da bi najnovije akcije "Naših" morale da budu povod za uzbunu celokupne demokratske javnosti, ali pre svega poziv na reakciju vlade i državnih institucija.

"Nisu to neke tamo budale, kako ih nežno naziva Tomislav Nikolić, već ekstremisti koji ugrožavaju temelje demokratije i negiraju Ustavom zagarantovane slobode i prava. Tobožni evropejci na vlasti morali bi da nauče da Srbija neće postati evropsko društvo ustupcima u kosovskoj politici, već pre svega izgradnjom demokratskih vrednosti“, zaključuje Kolundžija.

Miljenko Dereta, narodni poslanik LDP, kaže da država mora da preduzme korake kako bi se izborila sa "fašističkim metodama borbe za ideje SNP Naši“. Isto mišljenje ima i Slobodan Maraš, član Predsedništva URS, koji smatra da je dužnost države da "zauvek zaustavi krajnje neodgovorno ponašanje SNP Naši protiv vojvođanske autonomije i zvaničnih simbola Pokrajine“.

Podsetimo, SNP "Naši" su ove godine ušli u lokalnu vlast u Aranđelovcu, i to preko liste Nove Srbije, a u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom. U tom gradu oni su svojevremeno nasilno prekinuli tribinu "Peščanika" i lepili plakate podrške Ratku Mladiću.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi