Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tužilaštvo mora da reaguje na govor mržnje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 01. 2013.

Autor: Nataša Latković, Bojana Anđelić Izvor: Blic

Tužilaštvo mora da reaguje na govor mržnje

Premijer Ivica Dačić najoštrije je osudio akciju ultradesničarske organizacije “Naši”, koja poslednja dva dana lepi plakate širom Srbije sa spiskom nepodobnih i, kako tvrde, stranih agenata i špijuna. Dačić u izjavi za “Blic” navodi da Republičko javno tužilaštvo mora hitno da reaguje.

 

- Niko u Srbiji ne sme na taj način da pravi mete od medija, pripadnika civilnog sektora ili bilo kog pojedinca - kaže premijer za naš list.

Aktivisti SNP “Naši” i juče su lepili plakate sa spiskovima “antisrpskih medija i nevladinih organizacija”, za koje tvrde da su finansirani od zapadnih obaveštajnih službi, a Beograd je osvanuo sa plakatima na kojima se vlast poziva da, posle vlasnika “Delte” Miroslava Miškovića, uhapsi i gradonačelnika Beograda i lidera LDP. Isto je učinjeno u Aranđelovcu, Novom Sadu, gradovima u centralnoj Srbiji...

Reakciju Tužilaštva je zatražio i Saša Janković, zaštitnik građana.

- Nadležni organi moraju konačno da odreaguju i da provere da li je neko špijun, kako to tvrde u organizaciji “Naši”, ili nije - navodi Janković.Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je juče da je za ovakvu situaciju kriva vlast koja je abolirala ovakve organizacije, dok u LDP-u tvrde da u Srbiji vlada atmosfera linča i da država mora da reaguje na pretnje SNP „Naši“.Tužilaštvo je ranije tražilo zabranu nekoliko ultradesničarskoh organizacija, među kojima su bili i SNS „Naši“ i „Obraz“. Ustavni sud je, međutim, taj zahtev odbio.

U Republičkom javnom tužilaštvu za “Blic” kažu da prate sva dešavanja u javnosti i da se ceo slučaj već proverava.

Crnim listama bavio se nedavno i sadašnji pomoćnik ministar kulture Dragan Kolarević, koji je u članku objavljenom avgusta prošle godine “Vreme je za prvi srpski kulturni ustanak” napravio spisak nepodobnih kulturnih stvaraoca koji su “nepodobni jer su podržavali Borisa Tadića i Čedomira Jovanovića”.Na spisku antisrpskih medija i nevladinih organizacija koje je sastavio SNP “Naši” nalaze se listovi “Blic”, “Danas”, “Vreme”, “Republika”, zatim B92, “Peščanik”, NUNS, Fond za humanitarno pravo, “Žene u crnom”, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Jukom, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava. Tu su i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava, Fondacija Egzit, Autonomni ženski centar, Rekonstrukcija ženski fond, Beogradski centar za ljudska prava, Amnesti internešenel, Građanska inicijativa, Kvirija centar, Gej-strejt alijansa, Dokukino.

Zapaljena zastava Vojvodine

Pripadnici ultradesničarskog pokreta SNP „Naši” zapalili su u nedelju uveče zastavu Vojvodine ispred prostorija Lige socijaldemokrata Vojvodine i okačili je na ulazna vrata. Ovim gestom SNP „Naši” su se transparentno pohvalili dopisima medijima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi