Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nagrada NIN-a za "Veliki rat"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 01. 2013.

Autor: T. Nježić Izvor: 24 sata

Nagrada NIN-a za "Veliki rat"

‚‚Drago mi je što sam nagradu dobio sa tri, a ne sa, na primer, pet glasova, jer to je dobro za srpsku književnost", rekao je Aleksandar Gatalica, ovogodišnji laureat NIN-ove nagrade za roman godine za knjigu "Veliki rat" ("Mono&Manjana").

 

Za Gataličin "Veliki rat" glasala su tri člana žirija (Vasa Pavković, Ljiljana Šop, Mileta Aćimović Ivkov), a dva glasa je dobio Laslo Blašković za roman "Posmrtna maska" u izdanju "Arhipelaga" (Vladislava Gordić Petković i Mića Vujčić).

Žiri je u svom obrazloženju istakao da se "Veliki rat" izdvojio od ostalih romana po umetničkoj reviziji odnosa prema Prvom svetskom ratu. "Prateći sudbine stotinak slavnih i anonimnih književnih junaka, kombinujući fantastiku sa dokumentarističkim pristupom, Aleksandar Gatalica je načinio ubedljivu sliku prelomnih događaja u svetskoj istoriji.

Suprotstavljajući se lokalnim i tradicionalnom pogledu na prošlost, Gatalica koristi istoriju kao živo uporište ljudskog iskustva, drugog propadanja i neugasle nade."

- Ovo je moje treće veliko vraćanje 20. veku - najlepšem i najstrašnijem soljeću. ‚‚Devedesete", kako zamišljam triologiju ‚‚Nevidljivi", ‚‚Veliki rat", ‚‚Vek", treba da odgovore na pitanje otkud toliko zla pomešanog sa toliko dobrote u tom veku. Moja neformalna triologija, sa preko 200 likova i više od 1.000 strana, mislim, nudi samo jedan odgovor: 20. vek čudno je osnažio ljudsku volju.

Moj lik iz romana ‚‚Veliki rat" Adolf Hitler, kaplar u tom ratu, zapalio je svet samo petnaest godina kasnije i to jedino snagom svoje fantastične volje. I to vreme ni danas nije završeno. I 21. vek nastavlja da demonstrira neverovatnu destruktivnost - kaže Gatalica.

U najužem izboru, podsetimo, bili su i romani: "Zoja" Mire Otašević ("Geopolitika"), "Veprovo srce" Draga Kekanovića (SKZ), "Štampar i Veronika" Katarine Brajović ("Oktoix" i "Makarije"), "Nesreća i stvarne potrebe" Ivančice Đerić ("Rende").

Svečano uručenje nagrade je 21. u Skupštini grada, novčana protivvrednost nagrade je milion dinara a pokrovitelj je kompanija "Danube Foods Group".


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi