Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Danas- list godine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 01. 2013.

Izvor: Danas

Danas- list godine

Rezultati 11. medijske ankete magazina Status, u kojoj je učestvovalo 200 novinara iz 40 redakcija

U ovogodišnjoj, jedanaestoj po redu, anketi magazina Status učestvovalo je blizu 200 novinara iz više od 40 redakcija.

Po ko zna koji put desilo se da se ista imena kako novinara, tako i medija plasiraju visoko i na laskavoj pozitivnoj, ali i omraženoj negativnoj listi. Zanimljivo je da su ovu, kao i prošlu, godinu u novinarstvu pozitivno obeležile prvenstveno žene. Ako ne reprezentativna, ovo je svakako indikativna slika o tome šta naše kolege misle jedni o drugima.

NAJBOLjE DNEVNE NOVINE:

1. Danas
2. Blic
3. Politika

Sa medijske scene Srbije, 2012. godine nestala su tri dnevna lista. Prvi (Pravda), nakon uspešno odigrane role u medijskoj pripremi terena za promenu vlasti. Drugi (Pres), nakon što je (i javno) otkriveno da ga finansira (novoj vlasti nedovoljno bliski) biznismen. Nijedan od ova dva dnevnika, međutim, nikad se nije visoko kotirao u Statusovoj medijskoj anketi.

Gotovo istovremeno kad su „gašeni“ jedni nastajali su drugi. Prvo Informer, potom San. I, ponovo, dva dnevnika koja se, prema kriterijumima anketiranih kolega, nalaze u redu najgorih dnevnih novina. San je, međutim, već nakon manje od dva meseca, poslednjeg dana godine, prestao da izlazi.

Tako se u Srbiji 2012. nije pojavio dnevni list vredan hvale od strane medijskih profesionalaca, pa su prva tri mesta zauzele iste novine kao i prethodnih godina.

U odnosu na 2011. - Blic je „skliznuo“, a Danas se „popeo“ za jedno mesto.

„Mudro su plovili u izbornoj oluji i ostali svoji“, „bili su najanalitičniji, nisu kao drugi otišli predaleko u političkom opredeljivanju u izbornoj godini, čuvali su se spinovanja i žutila“, „drugačiji od drugih, ali nekako ‘nedoreformisan’, ni tamo, ni ‘vamo. Ni stari elitni, ni novi propopulistički“, samo su neki od komentara koji su pratili glasove date Danas-u.

Hvaljeni su i zato što „uspevaju da pokažu da je i u vremenu dominacije tabloida moguće praviti ‘normalne’ novine“, zbog toga što su „pouzdan dnevnik sa proverenim i tačnim informacijama“, te „ne podležu histeriji, mada Panović malo desničari.

Blago, valjda da prežive i pod vlašću ovih“... „Iako su u ovoj godini imali gafove neverovatnih razmera, ipak se na kiosku nekako automatski uhvatiš za Blic“, veli kolega koji je svoj glas dao ovom dnevniku, dok drugi tvrdi da je „i posle i pored svega, sam vrh...

Nakon izbora, možda malo umorniji nego inače, ali vratiće se“.

Kao i prethodne godine, na trećem mestu najboljih našla se Politika, koja je „uspela da opstane kao ‘najmanje obrukana’ u vreme predizborne histerije 2012. godine, pogotovo s obzirom na i dalje potpuno nejasne vlasničke odnose u kući“.

Nemali je broj onih koji su pozitivne kritike Politici uputili zbog najbolje spoljnopolitičke rubrike u ovdašnjoj dnevnoj štampi.

NOVINAR GODINE:

1. Suzana Trninić (B92)
2. Ljubica Gojgić (B92)
3. Danica Vučenić (RTV)

Kao i prošlu, i ovu godinu u novinarstvu su pozitivno obeležile - žene. Tri sjajne novinarke sa dve televizije zauzele su, po ocenama kolega, vodeće pozicije na listi „novinar godine“.

Laureat je Suzana Trninić (B92), autorka i voditeljka emisije Kažiprst na B92, koja je, prema sudu novinara koji su učestvovali u ovogodišnjem izboru, „najbolji srpski intervju novinar, kod kojeg nijedan sagovornik ne ostane ‘neisceđen’“.

Njen profesionalizam ogleda se i u tome što je „studiozna, dobro se priprema, nema strah od sagovornika, a pri tome nije napadna“, „aktuelna je i uvek odmerena“, „uspeva da bude prodorna, da postavlja nezgodna pitanja, a da ostane u granicama dobrog ukusa i novinarskog profesionalizma“, te „najpripremljeniji novinar u Srbiji sa vanrednim kapacitetima: između ostalog poseduje sposobnost da anticipira sagovornikove odgovore i spremno ga ‘zaskoči’ dopunskim pitanjem“.

Na drugom mestu je prošlogodišnja prvoplasirana Ljubica Gojgić (B92), „TV lice čije ime asocira na znanje, stav i dignitet“, „uvek obaveštena“, „sjajno pripremljena za svakog sagovornika“, te „žena sa stavom, ali koji nikad nije dominantniji od onog primerenog novinaru“.

Za Ljubicu su kolege glasale i „zbog upornosti, odnosno istrajnosti i profesionalnosti“, te zato što je „neumorna, ali ponekad i ženski naivna“, kao i zato što uvek i sa svakim sagovornikom „ide beskompromisno do odgovora“, a uz to „pokazala je i ove godine da je kompletan novinar: zna da se javi reporterski, zna da postavi pitanje i ne dozvoljava sagovorniku da priča šta hoće, a ima i stav što je u današnje vreme retkost“.

„Bez dlake na jeziku“, Danica Vučenić (RTV) se zasluženo našla među tri najbolja srpska novinara 2012. godine. Njen „kontinuirano visokoprofesionalan odnos prema poslu“, kao i „drskost u merama prihvatljivosti“ Danicu su ove godine doveli na treće mesto. 

Osim ove tri dame, dobre kritike i dosta glasova dobile su i autorka emisije „Utisak nedelje“ na B92 - Olja Bećković („drži se kao Juventus, Stara dama“, „na pozitivan način je izgubila onu dozu isključivosti koju je imala ranijih godina, mnogo je bila razložnija, direktna i bez nametanja stavova, aktuelna gotovo dnevno, a ipak sa sagovornicima i temama koje traju mnogo duže od jednog dana“); glavni urednik Danasa - Zoran Panović („jer je uspeo da ove novine pokrene iz letargije“); Brankica Stanković i ekipa Insajdera („Brankica godinama živi sa policijskim obezbeđenjem, a ipak nije posustala i odustala“, „jedino Insajder još podiže neku prašinu“); Dragoljub Petrović, kolumnista Danasa („najbolji kolumnista i jedini čovek kojeg se Vučić plaši“, „u kolumni drži JA, koje se ne vidi, ali je dominantno, duhovito i dosledno“); Nikola Tomić, urednik političke rubrike u Danasu i Tamara Skroza, novinarka nedeljnika Vreme („bave se ozbiljnim temama, sa adekvatnim sagovornicima i na način koji je sa jedne strane potkovan istraživanjem, a sa druge prijemčiv za čitanje“);

Zoran Stanojević - Oko magazin RTS („znam čoveka, nekad bio ‘Glista’, a sad postao zmija“); Slaviša Lekić („novinar sa velikim N, surovi profesionalac, i, za razliku od ostalih novinara, shvatio je moć Tvitera“); Vera Didanović, novinarka NIN-a („britko i prepoznatljivo piše i fenomenalno povezuje prošlost i sadašnjost političara“); Marko Somborac („bolji od mnogih novinara, politički kolumnista koji umesto reči crta strip“); Nataša Bogović, novinarka Blica („njene kolumne već godinama su melem za oči i mozak“); Milan Ćulibrk, urednik u NIN-u („čak i stručne, ekonomske teme, obrađuje lako i razumljivo“)...

NAJBOLjE PERIODIČNE  (NEDELjNE, DVONEDELjNE, MESEČNE...)
NOVINE:

1. Vreme
2. Status
3. NIN

Trojac koji čine dva nedeljnika i jedan mesečnik kao da su se pretplatili za vodeće pozicije na listi najboljih „periodičnika“.Vreme je prvo „zbog analitičnosti, podozrivosti i odličnih paralela“; „jer traje i opstaje“; „poslednji ostaci autorstva, pameti i stila, svemu uprkos, to je već evergrin - Todor, Ljuba Živkov, Teofil, Žare, Miša Vasić...“; „zbog nekoliko autora.

Koncept, stav i muda su odavno rashodovali“; „i sa ofucanom, dve decenije starom koncepcijom, drže lekcije drugima“.

„Ponekad su odlične, ponekad prosečne, ali i dalje bolje od alternative; „imaju kikseva, naročito kad su novi mediji u pitanju, ali imaju i veoma svetlih trenutaka“; „opstaju iako su dovedeni u vezu sa tajkunima. Duh starih vremena odražavaju nove mlade kolege“; „i dalje se temelji na istraživačkom radu, potkovanim novinarima i adekvatnim sagovornicima“.

Mesečnik Status drugu poziciju je zaslužio jer je „ozbiljan magazin u neozbiljnoj zemlji“; „deset godina praviti ovako dobre novine je za svako poštovanje“.

Kolege novinari glasali su za NIN „jer je ipak u pitanju list koji u slaboj konkurenciji nedeljnika pliva na površini, pre svega zbog nekoliko dobrih autora“; „konačno se profilisao. Nekako je, posle privatizacije, dugo lutao i tražio sebe. Sad je, opet, postao prepoznatljiv. Počeo sam opet da ga kupujem“.

„Još uvek je u NIN-u moguće pročitati dobar tekst, mada je Vidoviti Spaja, nazvan tako posle izborne naslovne strane na kojoj je proglasio poraz Nikolića, baš kad je ovaj pobedio, uspeo da od NIN-a napravi nešto što je u pojedinim momentima dosadnije od Novog magazina i Aktera zajedno“.

TEKST GODINE U POZITIVNOM SMISLU:

1. Teofil Pančić (Vreme)
2. Svetislav Basara (Danas)
3. Dragoljub Žarković (Vreme)

Oskar Vajld, engleski pesnik, dramaturg, esejista i povremeni novinar, braneći novinarstvo od čestih napada govorio je: „Nakon što smo mi novinari progurali sve kroz naša creva, to prolazi kroz vaš mozak“.

Moguće je da otuda potiče neka vrsta otpora prema memorisanju naslova tekstova  koji su obeležili godinu. U anketama, naime, dominiraju odgovori tipa „sve kolumne...“, „svi tekstovi...“, „gotovo sve što je pisao...“! Ipak, i u poplavi takvih odgovora od ostalih su odskočili Teofil Pančić, Svetislav Basara i Dragoljub Žarković.

Možda najkarakterističniji odgovor zašto je Pančić godinama u vrhu profesije leži u konstataciji: „Čovek piše više od 20 godina, a nikad nije dosadan“. Za Teofila još kažu da je „uspeo ono što nikom ne polazi za rukom - da protiv sebe uroti prvu, drugu, treću, četvrtu i pedeset petu Srbiju, samo zato što ima svoj stav“, da „misli svojom glavom, što je danas veoma retka pojava u srpskom novinarstvu, pa čak i da je on „jedan od dva razloga što Vreme još uvek postoji“.

Kolumne Svetislava Basare obeležile su i ovu godinu. Bilo je onih koji su se opredeljivali za poznatog književnika zato što „treba pisati svaki dan“ , ali i onih koji su apostrofirali Basarinu „duhovitost i beskompromisnost“.

Dragoljubu Žarkoviću kolege odaju počast zbog „sjajnih analiza“, „perfektnog stila“, „preciznog seciranja društvenih prilika“, a jedan od anketiranih je kao vrhunac njegove „lucidnosti“ označio tekst u kome se Žarković osvrće na novokomponovane kritičare Miroslava Miškovića, koji je ilustrovao fotografijom gde je u zagrljaju sa „spornim“ biznismenom.

Među onima koji su bili u najužoj konkurenciji valja izdvojiti Aleksandra Tijanića, tačnije njegov tekst „Prva lekcija novinarstva“, objavljen u Vremenu nakon obraćanja studentima FPN („na maestralan način opisano zašto se srpskom novinarstvu loše piše“), Jovanu S. Polić (pominjani su intervjui sa Sergejem Trifunovićem i Nikolom Đuričkom) i Zorana Pavića (tekstovi i analize u Statusu).

Svoje glasove imali su i Dragoljub Petrović, Nikola Tomić, Ruža Ćirković, Dragan Todorović, Vera Didanović, Mihailo Medenica, Nebojša Spaić, Tamara Nikčević, Nataša Odalović, Momčilo Petrović, Nataša Bogović, Voja Žanetić... i brojni drugi.

NAJBOLjI MEDIJSKI SAJT:

1. B92.net
2. Blic.rs
3. Njuz.net

U odnosu na prošlu godinu Blic.rs i B92.net ovaj put su zamenili mesta.

B92.net je najbolji medijski sajt po mišljenju anketiranih, iz razloga što na njemu „može ponešto ozbiljno da se pročita“; „prvenstveno zbog sportskog dela koji je brz, temeljit i uopšte solidan“; „komplikovana je ‘navigacija’, sve ostalo je
ok“; „i kad tone, najkorisniji je za brz pregled dnevnih događaja“.

„Iako uglavnom ‘prepisuju’ od drugih medija - dorađuju vesti koje su objavili neki drugi mediji - ponekad objavljuju neproverene informacije (nekoliko puta su preneli satiričnu i izmišljenu vest sa Njuz.net kao istinitu) ono što izdvaja ovaj medijski sajt u odnosu na druge su često vispreni, duhoviti, analitični, komentari čitalaca, koji su zanimljiviji, poučniji, informativniji od mnogih tekstova koje pišu/objavljuju novinari B 92“; „mada u poslednje vreme preteruju sa temama iz oblasti felacija, ipak su najbolji u informativi“.

Mnogo simpatija je pobrao i duhoviti Njuz.net - „gde su mladi tu je i šala“; „potrebno nam je malo smeha u ovoj situaciji“; „u besmislu u kome živimo oni su pravi redak zrak Sunca“. „Uz pomoć satire, informativniji su i bolje ukazuju na budalaštine koje su sve prisutnije u našem društvu od mnogih drugih medijskih sajtova“; „veoma ozbiljan sajt“; „obavešteni i duhoviti novinari za kojima sve češće kaskaju veliki medijski sistemi“.

NAJBOLjA TV STANICA:

1. B92
2. TV Prva
3. Studio B / RTS

„Televizija sa najboljim informativnim programom“, koja i dalje „uspeva da iskače iz proseka“, „uprkos znatnom padu i lutanju u vezi sa tim za koju ciljnu grupu rade“ ipak „ima najviše kvalitetnih emisija“, a i „zavidni kredibilitet“.

Ovako su pojedine kolege potkrepile svoj glas za televiziju B92. „Daleko je to od one B92, ali nekako ne možeš da sudiš o stvarnosti bez njihovih vesti“, jer je „to televizija sa najboljim informativnim programom“.

„U ovoj kategoriji nema previše izbora, TV Prva najviše zbog produkcije pripada ovde“, smatra neko od kolega, dok drugi konstatuju da je Prva „obrazac dobro ‘upakovane’ televizije, posebno imajući u vidu kratku TV formu sa zanimljivim sadržajima“, kao i da „ulažu u prave projekte i ne žale pare“. Kao prednosti, isticano je i to da je ovo jedna od retkih televizija koja ima „emisije posvećene ‘malim’ ljudima“, da je „politički neobojena“, a time i „zanimljiva širokim masama“.

„Iako nisam fan, očigledno je da imaju jasnu ciljnu grupu, ušminkan koncept i jasan pravac“, samo su neki od komentara zbog kojih su kolege glasale za ovu televiziju sa nacionalnom frekvencijom.

Na trećem mestu, sa podjednakim brojem glasova, našli su se Studio B i Radio televizija Srbije.

NAJBOLjA TV EMISIJA:

1. Utisak nedelje
2. Vesti u 18:30 B92
3. Insajder

Nije prvi put da su tri najbolje emisije sa iste televizije. Niti je prvi put da je reč o televiziji B92. Kolege su ove godine ocenile da ova medijska kuća dominira u više kategorija.

„Evergrin srpskih televizija“, „originalan pristup temama iz naše svakodnevice“, „koncept koji ne može u.ebati ni Olja Bećković“, neki su od komentara koji prate glasove za Utisak nedelje, prošlogodišnju drugoplasiranu, a ove godine „najbolju TV emisiju“. „Olja Bećković uspeva i posle toliko godina da bude svoja, sveža, a da emisija jednostavno bude dobra. Iako ne volim previše njen stil, odajem joj priznanje za to kako temu drži u svojim rukama i sagovornike na uzdi“, obrazlaže jedan kolega. Na drugom mestu su Vesti u 18:30 B92, koje su dokaz da „i kad televizija poklekne pred talasom kiča, informativa ostaje dostojanstvena“. Treće mesto zauzela je „jedina emisija koja ima tu moć da nešto pokrene i promeni“ - Insajder.

TV LICE:

1. Olja Bećković (B92)
2. Suzana Trninić (B92)
3. Danica Vučenić (RTV)

Olja Bećković zaslužuje komplimente kolega zato što je „postala velika mama TV scene u Srbiji, pa i nije važno što potpuno nespremno ulazi u razgovore sa svojim gostima“. „Uz sve mane, i dalje jedinstvena“; „odavno je postala brend“.

„Cinizam, duhoviti naslovi priloga i naoko najmanja vrsta pristrasnosti glavni su razlozi što sam Olju Bećković stavio na prvo mesto“; „ova žena je neuništiva“; „očigledan dokaz da lepota i gluma ne idu zajedno“.

„Ako konstantno imaš pozitivne i negativne komentare uspeo si“.

Debitant na listi, Suzana Trninić pobrala je simpatije zahvaljujući inteligenciji, pristojnosti i vaspitanju - „ne igra na kartu bezobrazluka i buke“; „ona daje nadu za spas našeg novinarstva“; „dugo je u TV novinarstvu, ali je uspela da se nametne tek ove godine. I to više žustrinom i pojavom nego dobrim kvalitetom“.

Treća pozicija pripala je Danici Vučenić („uporna je i beskompromisna“).

NAJBOLjA RADIO STANICA:

1. B92
2. Radio Beograd
3. Radio S

Ubedljivu pobedu u kategoriji najbolje radio stanice, sa skoro 50 odsto svih glasova, odneo je Radio B92. Najveći broj onih koji su glasali za „devedesetdvojku“ kao razlog navode sjajan informativni program. Tek po neki komentar se razlikovao od većine: „mislim da su bolji nego što su bili, manje hermetični, slušljiviji, raznovrsniji“, „dobra muzika i zanimljive muzičke, pa čak informativne emisije“.

Ljudi otvorenih očiju

Magazin Status dodeliće večeras u 20.05 časova u beogradskoj galeriji O3ONE nagrade za najbolje fotografije napravljene u 2012. godini. Prva tri mesta pripala su Mariji Janković, Nemanji Pančiću (Kurir/Kamerades) i Andreju Isakoviću (Blic).

Izložbu fotografija „Ljudi otvorenih očiju“, koju čini postavka od 40 najboljih fotografija 2012. godine, posetioci će moći da posete do 27. januara.

Pored toga, Status će večeras dodeliti i priznanje za najboljeg novinara 2012. godine, novinarki B92 - Suzani Trninić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi