Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tužilaštvo otvorilo istragu u predmetu „Naši“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 01. 2013.

Autor: O. Milanović Izvor: Politika

Tužilaštvo otvorilo istragu u predmetu „Naši“

Spaljivanje zastave AP Vojvodine i lepljenje uličnih plakata sa spiskovima „antisrpskih” medija i NVO uzburkalo javnost

 

Predmet je otvoren, prikupljaju se podaci, postupak je u toku.

To je učinjeno odmah posle informacije da su u više gradova u Srbiji osvanuli plakati sa naslovom „Strani agenti” i da je zastava AP Vojvodine spaljena u Novom Sadu, navedeno je u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Reč je o dva postupka koje vodi tužilaštvo ali i Odeljenje za visokotehnološki kriminal jer se i na internetu, preko sajtova, pojavljuju pretnje koje zaslužuju tužilačku obradu.

Kako će se i pod šta podvesti ovi delikti, u tužilaštvu nisu želeli da se izjašnjavaju pre nego što se „sliju” svi relevantni podaci i činjenice.

Aktivisti SNP „Naši” zapalili su zastavu AP Vojvodine ispred prostorija Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Sadu i potom nagorele i pocepane ostatke okačili na ulazna vrata „kao novogodišnju čestitku” toj stranci.

U SNP „Naši” ne kriju da su u nedelju uveče spalili zastavu Vojvodine, koju su nazvali „Čankova krpa” i uz saopštenje prosledili fotografije ulaznih vrata na zgradi glavnog i gradskog odbora LSV, s okačenom zastavom.

Tom akcijom su, kako je navedeno u saopštenju, SNP „Naši” želeli da daju podršku svom aktivisti Stefanu Petroviću, koji je prošle godine u političkom postupku osuđen na 15 dana zatvora zbog paljenja zastave Vojvodine.

Na svom sajtu SNP „Naši” naglašavaju da će i u ovoj godini nastaviti kampanju protiv „autonomaša u severnoj Srbiji”, a u saopštenju dodaju da su „Ustavnom sudu predali predlog za pokretanje postupka za zabranu partije LSV zbog njenog protivustavnog delovanja”.

Ustavni sud Srbije odbio je ranije zahtev za zabranu SNP „Naši”.

Tužilaštvo je tada tražilo da se ovom pokretu zabrani rad, ali je Ustavni sud odbio taj zahtev, navodeći da se ne može pouzdano utvrditi postojanje ustavnih razloga za zabranu.

Predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije i član Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Cvijan rekao je da postoje „nove okolnosti” zbog kojih je moguće da se ponovo pokrene inicijativa pred Ustavnim sudom Srbije za zabranu organizacije SNP „Naši”.

Cvijan je kazao da nevladine organizacije, mediji i privatne osobe mogu na legalan i međunarodno priznat način da se ponovo obrate Ustavnom sudu Srbije. U te „nove okolnosti” spadaju aktivnosti ovog udruženja tokom vikenda – spaljivanje zastave AP Vojvodine i lepljenje uličnih plakata sa spiskovima „antisrpskih” medija i nevladinih organizacija.

Aktivisti tog ekstremističkog pokreta su tokom minule godine u nekoliko navrata palili zastavu pokrajine u Novom Sadu, Zrenjaninu i u Bačkoj Palanci.Podsetimo, u Aranđelovcu, Novom Sadu, ali i drugim gradovima Srbije pojavili su se plakati organizacije „Naši” sa spiskovima „antisrpskih medija i nevladinih organizacija finansiranih od zapadnih obaveštajnih službi”. Na spisku su listovi „Blic”, „Danas”, „Vreme”, „Republika”, zatim B 92, „Peščanik”, NUNS, Fond za humanitarno pravo, „Žene u crnom”, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Jukom, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava, Fondacija egzit, Autonomni ženski centar, Rekonstrukcija ženski fond, Beogradski centar za ljudska prava, Amnesti internešenel, Građanska inicijativa, Kvirija centar, Gej strejt alijansa, Dokukino.

Zaštitnik građana Saša Janković rekao je za RTS da budući da su to tvrdnje o činjenju teških krivičnih dela, oni koji ih iznose treba da budu pozvani da ih pred nadležnim organima dokumentuju.

On je zabrinut što se paušalno iznose ocene da su hiljade ljudi „na javnoj pozornici” saradnici stranih obaveštajnih službi, istakavši da time nekome može biti ugrožena i direktna bezbednost i da je u javnom interesu razrešenje tog pitanja. „Kada nekog pojedinca optužite da je saradnik strane obaveštajne službe na njemu je šta će učiniti povodom toga, ali kada optužite organizaciju kojoj pripada hiljade ljudi, kada optužite jedno od dva nacionalna novinarska udruženja, istaknute pojedince tada to postaje ne samo njihova već javna stvar”.

On je istakao da je saradnja sa stranim obaveštajnim službama teško krivično delo. „Ako neko zaista ima dokaze i osnovanu sumnju da neko tako nešto radi, on je dužan da to iznese ne preko plakata nego onom organu koji se u ovoj zemlji bavi problemom počinioca krivičnih dela”, rekao je Janković.

Pismo tužiteljki Dolovac

Republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac juče se pismom obratilo dvadesetak članova NVO koji traže da hitno reaguje na sve učestalije pretnje predstavnicima organizacija civilnog društva, medijima, institucijama i pojedincima koji se zalažu za poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava.

Oni tvrde da se ni u jednom slučaju nije oglasilo tužilaštvo niti je pokrenut bilo kakav postupak: „Jasno je da se situacija radikalizuje i da se nasilnici osećaju zaštićenim i ohrabrenim da nastave delovanje. Ekstremističke organizacije, ohrabrene nereagovanjem države i protivzakonitim postupcima, poput zabrane ’parade ponosa’, sve su glasnije i sve radikalnije u svojim zahtevima. Najnovije štampanje i lepljenje poternica za medijima i organizacijama koje mesecima nekažnjeno proganjaju predstavlja još jedan dokaz jačanja ovih grupacija. Jedan od razloga njihovog osećaja sigurnosti nesumnjivo je i činjenica da javno tužilaštvo nije pokrenulo zakonom predviđene postupke...

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi