Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Godina koju su pojeli novinari
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 01. 2013.

Autor: Aleksandar Arsenijević Izvor: Čačanske novine

Godina koju su pojeli novinari

Nisam bio od onih koji su očekivali da će posle 5. oktobra poteći Srbijom med i mleko, ali moram da priznam da sam verovao da će politička elita, nastala na talasu demokratskih promena, odmaći od shvatanja medija kao svoje oglasne table. Nažalost, prevario sam se.

 

Znatno pre nego je na naša vrata zakucala ekonomska kriza mogle su se čuti ocene da se stanje na srpskoj medijskoj sceni iz godine u godinu pogoršava, umesto da bude obrnuto kako se nagoveštavalo posle političkih promena.

Sveopšta tabloidizacija društva inicirala je da se mediji i novinari, kako u razgovoru za Čačanske novine ističe Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, nađu zaglibljeni u svojevrsnom živom blatu u koje iz godine u godinu bespovratno tonu, čemu su dobrim delom i sami doprineli.

Godina iza nas neće, sasvim sigurno, biti upamćena po novinarskim pregnućima.

Naprotiv, u 2012. se nastavilo sa urušavanjem profesionalnih standarda, a mediji nisu uspeli da se izvuku iz živog blata u kome se batrgaju već predugo. Prvi deo godine ostaće zabeležen po izborima i prljavoj kampanji koja se dobrim delom odvijala uz nesebično terciranje i direktno učešće pojedinih medija.

Pristrasnost je toliko bila očigledna, da su nezavisni posmatrači medijske prilike u Srbiji poredili sa Azerbejdžanom i Tadžikistanom. I bili su, po mom mišljenju, sasvim u pravu. A, onda, su na scenu stupili tabloidi.

Privodili su, hapsili, pisali optužnice i presuđivali. Uz vetar u leđa nekih delova novovaspostavljene vlasti, tabloidi su postali nezaobilazni faktor, ne samo medijske, već i političke scene. Poput ružnog sna ili flešbeka, 12 godina posle 5. oktobra, probudili smo se u devedesetim.

Ovakva društvena atmosfera je, uz to, ohrabrila pritajene aveti prošlosti pa smo dobili i spiskove nepodobnih NVO, medija, pojedinaca, patriota i izdajnika. NUNS je uporno upozoravao da se ponovo pravi opasna podela u društvu na “Naše” i “Vaše” ali vlast i dobar deo javnosti ostali su nemi.

Da budem iskren, i mi sami smo dali nesebičan doprinos ovakvoj medijskoj situaciji tako da bih 2012. godinu, iz ugla naše profesije, opisao kao godinu koju su pojeli novinari, ocenjuje Obradović.

Tabloidizacija kao politički projekat

* Mnogi su spremni da tvrde da je tokom prethodnih godina u Srbiji došlo da hiper inflacije medijske scene.

Srbija, definitvno, ima preveliki broj medija u odnosu na velič inu tržišta. Takvo stanje je neodrživo ali ono nije slučajno. Radi se o kontrolisanom haosu. Kada imate ogroman broj medija koji jedva preživljavaju, vi vrlo lako možete da
ih kontrolišete.

I zato je godinama svesno održavano ovakvo stanje. Ono za šta se NUNS zalaže jesu sistemske mere koje će sve te medije dovesti u ravnopravan položaj, pa da onda tržište a ne država, odnosno lokalne samouprave ili marketinške agencije odlučuju ko će opstati, a ko će propasti.

To se može postići, pre svega, povlačenjem države iz vlasništva u medijima i prelaskom od subvencija na finansiranje medijskih projekat preko javnih konkursa.

* Šta su uzroci tabloidizacija medijske scene? Opšta društvena klima ili želja da se sa malo ulaganja dođe do brze zarade?

Postoje “tabloidi” i tabloidi. U izvornoj formi, tabloidi se bave donjim vešom estradnih zvezda. Kod nas, tabloidi nisu medijski već politički projekti koji uglavnom predstavljaju službene glasnike stranaka ili čak pojedinaca iz vlasti.

Oni služe određenoj svrsi. Vlast je, suočena s veoma teškom ekonomskom situacijom, odlučila da ogroman broj gladnih i nezadovoljnih ljudi, koji su bez posla ili mesecima nisu primili plate, i čija deca gladuju, neko vreme, umesto hlebom, hrani “lopovima”, sa ili bez navodnika. I ja to mogu da razumem kao i želju Aleksandra Vučića da se obračuna sa kriminalom i korupcijom.

Samo, ovakav pristup nosi veliki rizik da onaj, gore navedeni jadnik, svu krivicu za svoj bedni život svali na nekog od tabloida targetiranih političara ili tajkuna i odluči da pravdu uzme u svoje ruke. Ali, ne budimo naivni, i kad se na prvi pogled ne radi o novcu, uvek se radi o novcu.

Kako bi inače glavni i odgovorni urednik jednog od tabloida nosio sat od 4.000 evra i vozio džip, pardon, automobil sa podignutom karoserijom.

Nedosanjani san o slobodnim medijima

* Evidentan je upliv tajkunskog kapitala u medije, ali i nespremnost države da se odrekne svog uticaja na medijsku scenu. Vidite li način da se ovakva situacija razreši?

-Deluje kao fraza ali moram da ponovim: sve dok ne postoji politič ka volja da se medijski prostor oslobodi ne samo tajkunskog, već i svakog nelegalnog i nelegitimnog uticaja, na medijskoj sceni Srbije se neće suštinski ništa promeniti. I pored gromopucateljnih najava, ja još kod novovaspostavljenih vlasti ne vidim konkretne poteze koji bi me uverili da Vlada Ivice Dačića zaista želi slobodne medije.

* U zemljama Evropske unije posebnu ulogu imaju lokalni mediji, kako ocenjujete stanje lokalnih medija u Srbiji, budući da ste osnivač i vlasnik jednog lokalnog medija.

Mislim da lokalni mediji nikada nisu bili u težoj situaciji. Ne bih da govorim o drugim lokalnim medijima jer mislim da je primer Vranjskih dovoljno ilustrativan. Mi smo se posle 18 godina našli na samom početku i borimo se za goli opstanak. Preživeli smo Miloševića, bili tuženi po Šešeljevom zakonu o javnom informisanju, redakcija nam je nekoliko puta obijana, novinarima prećeno smrću...

Gotovo da nema te novinarske nagrade koju Vranjske nisu dobile, a nalazimo se pred samim ponorom. U isto vreme, lokalna RTV Vranje se uredno finansira iz budžeta, njihovi novinari su bolje plaćeni, a uredniš tvo i menadžment imaju samo jednu brigu - kako da izbalansiraju političke interese stranaka koje čine vladajuću koaliciju. To je srpska medijska stvarnost.

Nisam bio od onih koji su očekivali da će posle 5. oktobra poteći Srbijom med i mleko, ali moram da priznam da sam verovao da će politič ka elita, nastala na talasu demokratskih promena, odmaći od shvatanja medija kao svoje oglasne table. Nažalost, prevario sam se.

* Postoje li naznake da uskoro bude implementirana medijska strategija?

-U toku su “završni radovi” na nacrtu predloga Zakona o javnom informisanju i još nekoliko sistemskih zakona koji treba, po evropskoj agendi, da budu usvojeni do 31. marta. Sadržina ovih zakona pokazaće nam najbolje kakva su namere vlasti.

Borba za profesionalni status

* Nezavisno udruženje novinara Srbije svojevremeno je formiralo fond za pomoć svojim članovima. Da li možete da na osnovu dosadašnjeg rada fonda ocenite stanje u kojem se nalaze novinari u Srbiji?

-Na žalost, novinari su danas u Srbiji ponižena profesija. Govorim i o onima koji rade i primaju više nego skromne lične dohotke, ali još i više o ogromnom broju naših koleginica i kolega koji su ostali bez posla.

Radi njihovog dostojanstva ne mogu da navedem konkretna imena ali bili biste zapanjeni ko nam se sve javlja za pomoć jer se radi, u ogromnom broju, o novinarima koji predstavljaju čast i ponos ove profesije.

Fond svojim skromnim sredstvima pomaže koliko je u mogućnosti ali to nije ni blizu da zadovolji sve molbe koje svakodnevno dobijamo. I sad, da li neko zaista može da očekuje od novinara da brane dostojanstvo profesije ako su na ivici egzistencije i sa mačem koji im svakodnevno visi nad glavom, a on najčešće glasi: Ćuti i piši jer uvek mogu da dovedem nekog sa ulice koji će taj isti posao da radi za manje para?

* Na čemu će NUNS bazirati svoj rad u narednoj godini?

Mi ćemo, pre svega, u ovoj godini biti usmereni na medijsku regulativu. Predstoji nam donošenje veoma važnih zakona i zajedno sa partnerima iz Medijske koalicije moramo da učinimo sve kako bi makar počela da se sprovodi medijska reforma pre svega kroz ugrađivanje osnovnih načela iz Medijske strategije u zakonska rešenja.

Sa druge strane, nastavljamo sa redovnim aktivnostima koje podrazumevaju zaštitu profesionalnih prava novinara i doslednu borbu za poštovanje Etičkog kodeksa. Ono što će biti novina je da ćemo se u ovoj godini aktivnije baviti profesionalnim statusom novinara. Ova oblast je potpuno zapuštena i mi ćemo pokušati da, u skladu sa evropskom praksom, ponudimo načine da se zaštite makar elementarna profesionalna prava novinara.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi