Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  "Nećemo ćutati u slučaju SNP Naši"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 01. 2013.

Izvor: Tanjug

"Nećemo ćutati u slučaju SNP Naši"

Ministar pravde Nikola Selaković kaže za B92 da država neće ćutati u slučaju SNP "Naši" i da će državni organi raditi svoj posao.

 

On je istakao da su pozivi na linč apsolutno neprihvatljivi i da će Ustavni sud reagovati ukoliko se pojavi razlog za to.

Upitan da li se pozivom na linč smatra kada neko kaže da smo svesni da će neko da dobije batine, Selaković je rekao: "Svako ko tako nešto kaže može to da kaže samom sebi. To je apsolutno neprihvatljivo, ali to nije prvi put da se tako nešto u Srbiji dešava".

On je, gostujući u "Utisku nedelje" na TV B92, upitao otkud odjednom ovolika medijska pažnja oko plakata koje je izlepio SNP "Naši". Podsetimo, aktivisti ultranacionalističkog pokreta "Naši" objavili su plakate na kojima su prikazane liste nepoželjnih nevladinih organizacija, medija i pojedinaca u Srbiji.

"Protiv sam hajke i prozivki. Ono što je i više nego indikativno jeste da odjednom imamo halabuku pored svih velikih problema koje Srbija ima", rekao je on i naglasio da će država reagovati. "Dajte samo da ne prejudiciramo. Da nije tako, organi države ne bi imali svrhu postojanja", rekao je Selaković.

Na pitanje da li je poziv na linč, pored ostalog, navod da "Vučić može sebi da puca u glavu ili da puca u nevladine organizacije", ministar je kazao da "svako ko to kaže može to da kaže samo samom sebi". "To je apsloutno neprihvatljivo", smatra on.

Ivan Ivanović, predsednik SNP "Naši", ne vidi u plakatima ništa sporno, već pretnje iznosi i tokom same emisije. On kaže da će ukoliko ne dođe do zabrane pojedinih nevladinih organizacija to biti dokaz da Srbijom vlada Bela kuća. Takođe, naveo je da CIA finansira različite fondove, organizacije i medije, među kojima je nabrojao i B92.

"Sve dokaze smo dali državi. Niko nije reagovao. Pošto je država ćutala, odlučili smo da izađemo u javnost i tada je izbila medijska hajka protiv nas", rekao je on.

Ivanović je objasnio da su se predstavnici SNP "Naši" najpre obratili Ustavnom sudu i tužilaštvu, a potom i građanima, izlepivši po 100 platakata u Aranđelovcu i Novom Sadu.

"Te plakate su platili naši članovi, jer nas ne finansira nijedna obaveštajna služba. Finansiramo se od sopstvenog novca. Mi smo uvek branili Ustav i sada su naši životi ugroženi. Realnost je da smo dotakli nešto o čemu nije htela da priča nijedna politička partija. CIA finansira NVO sektor i pojedine medije u Srbiji. Država mora da da svoj odgovor povodom toga što smo im dostavili. Postoji velika netrpeljivost građana prema nevladinim organizacijama", rekao je on.

Ivanović je kazao i da će svi dokazi koje je prikupio SNP "Naši" biti objavljeni u "beloj knjizi crnih organizacija".

S druge strane, Miljenko Dereta, poslanik LDP, smatra da je apsolutno neprimereno da neko ko ima podršku svega 1.200 birača u Aranđelovcu priča u ime naroda. On je naglasio da se godinama pojavljuju isti spiskovi nepoželjnih.

"Kad pogledate spiskove kojima je Šešelj mahao – isti su kao i ovi danas. To je opasno i moramo da budemo oprezni. Oni su opasni onoliko koliko im država to dozvoljava. Ja ne dozvoljavam da neko promoviše nasilje. Nemoguće je braniti se od neregistrovane i netolarantne organizacije", kazao je Dereta.

Ministar Selaković je podsetio da su prvi spiskovi napravljeni 2001-02. godine. Njih su, kako je rekao, formirali određeni profesori Pravnog fakulteta, protiveći se tome što se građani Srbije isporučuju Haškom tribunalu.

"Kad je to ušlo u zakonske okvire, oni su povučeni", kazao je on.

Selaković je podsetio da je delegacija Ministarstva pravde tokom prošlonedeljne posete izrazila nezadovoljstvo presudama tog suda i postavilo pitanje odgovornosti za 1.700 ubijenih Srba u "Oluji" i na hiljade proteranih i raseljenih Srba iz Hrvatske.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi