Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Đilas tužio "Kurir" za milijardu evra
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 01. 2013.

Izvor: Beta, Mondo

Đilas tužio "Kurir" za milijardu evra

Gradonačelnik Beograda i predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas izjavio je danas da je tužio dnevni list "Kurir" na sve iznose za koje je taj list njega optužio, i naveo da je odštetni iznos besmislen, kao i pisanja "Kurira" o njemu.

 

"Odštetni zahtev je na isti iznos koji je 'Kurir' napisao da ja posedujem. Sve tužbe koje sam podneo su na one iznose za koje je mene 'Kurir' optužio. Iznos je naravno besmislen, kao što su besmislene i tvrdnje koje 'Kurir' objavljuje o meni", rekao je Đilas Tanjugu.

Dnevni list "Kurir" saopštio da ga je Đilas tužio za milijardu evra i zatražio zaštitu "od pritiska jednog od najbogatijih i najmoćnijih u Srbiji".

U saopštenju beogradske novine navodi se da ju je Đilas tužio za milijardu evra, odnosno za sumu od 120 milijardi dinara i da je tražio da se zabrani pisanje negativnih tekstova o njemu.

U tužbi je navedeno da Đilas tuži Kurir "za pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda".

"Kurir" je ocenio da je "jasna Đilasova namera da preko ove tužbe, nezabeležene u sudskoj praksi, pokuša da ugasi najtiražniji dnevni list u Srbiji i zastraši novinare i urednike, posle bezuspešnih pokušaja da stavi Kurir pod svoju kontrolu".

Kako se navodi u saopštenju, Đilas u tužbi zahteva da sud izrekne i hitnu privremenu meru - da se "Kuriru" zabrani da objavljuje negativne tekstove o njemu, pod pretnjom plaćanja novčane kazne od 500.000 dinara.

"Ovim zahtevom Đilas na mala vrata uvodi cenzuru u srpske medije i pokušava da disciplinuje one koje nije uspeo da stavi pod kontrolu preko svoje medijske kuće 'Dajrekt medija', koja ima monopolski položaj na tržištu reklama u Srbiji i određuje u kojim medijima će se pojaviti reklame privatnih, ali i velikih državnih kompanija", ocenio je "Kurir".

Taj list je naveo da je o tužbi Dragana Đilasa obavestio sva domaća i međunarodna novinarska udruženja, strana predstavništva i medije u Srbiji, regionu i svetu i da očekuje da zaštite najtiražniji srpski dnevni list od pritiska jednog od najbogatijih i najmoćnijih ljudi u Srbiji, zastrašivanja i pokušaja gašenja.

"Kurir" je poručio Draganu Đilasu da će nastaviti da piše o njegovim aferama, jer građani Beograda i Srbije imaju pravo da znaju kuda idu milijarde koje se slivaju u budžet glavnog grada i ko se sve obogatio od novca koji Beograđani uplaćuju u gradsku kasu.

Ovom tužbom nastavlja se "medijski rat" prvog čoveka Beograda i Demokratske stranke i beogradske dnevne novine, u kojem obe strane optužuju onu drugu za "reketiranje".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi