Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gatalici uručena NIN-ova nagrada
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 01. 2013.

Izvor: Danas

Gatalici uručena NIN-ova nagrada

Prestižno književno priznanje, NIN-ova nagrada za 2012. godinu za najbolji roman na srpskom jeziku, uručena je juče na svečanosti u Skupštini grada Beograda Aleksandru Gatalici za delo „Veliki rat“. Primajući nagradu, Gatalica je kazao da ovaj roman nije napisao samo zbog predstojeće stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, iako to jeste bio povod za pisanje knjige.

 

- Jedna divna epoha koja se sunovratila i jedan strašan rat koji je nemilice trošio ljudske živote bio je izazov za pisca i pokretačka snaga koja me je terala da napišem za mene najkomplikovaniji i najteži roman do sad - rekao je Gatalica.

On je dodao da je tri četvrtine romana „Veliki rat“ napisao u Narodnoj biblioteci koja je u to vreme bila zatvorena za korisnike. Gatalici je sinoć simbolično uručen ček u vrednosti od milion dinara, koje je dobitniku nagrade obezbedila kompanija Danube foods grupa.

Roman „Veliki rat“ objavila je izdavačka kuća Mono i Manjana, a sva naredna izdanja biće pod okriljem Vulkan izdavaštva.

Aleksandar Gatalica je do sada objavio 11 knjiga. Prevodi sa klasičnog grčkog, a bavi se i muzičkom kritikom. Dobitnik je nagrada „Miloš Crnjanski“, „Ivo Andrić“, „Stevan Sremac“ i nagrade Udruženja dramskih umetnika. Radi kao urednik Informativnog programa RTS-a.

Na konkurs za dodelu NIN - ove nagrade za 2012. godinu bilo je prijavljeno 164, a u najuži izbor izabrano je šest romana.

NIN-ova nagrada dodeljuje se od 1954. godine za najbolji roman, a prvi dobitnik je bio Dobrica Ćosić za delo „Koreni“. Oskar Davičo je jedini koji je tri puta bio nagrađivan, a dva puta su ovo prestižno priznanje dobili Dobrica Ćosić i Živojin Pavlović. Dva pisca su odbili da prime nagradu - Danilo Kiš 1972. godine za „Peščanik“ i Milisav Savić 1991. za roman „Hleb i strah“. Nagrada nije dodeljena 1959. zbog, kako je obrazloženo, stimulisanja kvaliteta.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi