Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Država spremila ponudu Radetu Markoviću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 01. 2013.

Autor: Vuk Z. Cvijić Izvor: Blic

Država spremila ponudu Radetu Markoviću

Radomiru Markoviću (67), osuđenom na 40 godina zatvora za ubistvo četvoricefunkcionera SPO na Ibarskoj magistrali Ivana Stambolića, istražni organi ponudili su petnaestogodišnju zatvorsku kaznu za ta dela ako progovori o svim zločinima iz vremena Slobodana Miloševića, saznaje “Blic”. Prema ovoj ponudi, bivši načelnik Državne bezbednosti ostao bi u zatvoru još tri godine.

Svojevremeno i sam Marković, koji je u zatvoru od januara 2001, nudio je pravosudnim organima da mu se kazna umanji na 15 godina zatvora. Ali ta njegova ponuda je odbijena jer je procenjeno da bi zatvorska kazna bila mala za zločine za koje je već osuđen.

Nedavno su razgovori obnovljeni, ali je Marković sada tražio da odmah bude pušten na slobodu. Ti pregovori su još nezvanični - kaže izvor “Blica”.

Prema sumnjama policije i tužilaštva, Marković je dataljno upoznat sa ubistvo Slavka Ćuruvije, vlasnika “Dnevnog telegrafa”. Porodice žrtava zločina za koje je Marković osuđen, kao SPO i Jovo Ćuruvija, brat ubijenog novinara, oštro se protive ideji da se bivšem šefu DB dodeli status svedoka saradnika. Sa Markovićem se stalno pregovaralo otkad je u zatvoru, prvi put već 2001, kada je bez dozvole suda odveden na sastanak s tadašnjim ministrom policije Dušanom Mihailovićem i šefom DB Goranom Petrovićem. Jedino je u vreme „Sablje“, 2004, Marković pristao da bude svedok saradnik za ubistvo Ivana Stambolića i da priča o atentatu na Vuka Draškovića u Budvi, kada je i priznao da je Milošević naručilac tih zločina.

Najbolji u istragama

Komisija za razmatranje činjenica u istragama o ubistvima novinara u Srbiji prvi sastanak održaće u ponedeljak, kada će i početi s radom, kaže za “Blic” Veran Matić, predsednik Komisije i glavni i odgovorni urednik B92.

Radićemo paralelno na prikupljanju dokumentacije iz svih službi koje su imale dodir s ubistvima novinara. Istrage će nastaviti najbolji istražitelji - objašnjava Matić.

U vladinoj komisiji su i novinari Ljiljana Smajlović, Vesna Mališić i Branislav Jovanović, novinar iz Jagodine i prijatelj Milana Pantića.

Tu su i Milorad Veljović, Rodoljub Milović i Slaviša Sovtić iz MUP-a, kao i Ivica Petrović, Željko Rašeta i Nebojša Vujičić iz Bezbednosnoinformativne agencije. M. L.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi