Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Proslavljen sto deveti rođendan našeg lista
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 01. 2013.

Autor: M. Vulićević Izvor: Politika

Proslavljen sto deveti rođendan našeg lista

Tradicionalna priznanja „Politike” za likovnu umetnost i „Politikinog Zabavnika” za najbolju knjigu za mlade uručena Biljani Đurđević i Lidiji Nikolić.

„Politika”, jedan od najstarijih i najuglednijih dnevnih listova na Balkanu, proslavila je juče svoj sto deveti rođendan, u Skupštini grada Beograda, u prisustvu uglednih zvanica iz kulturnog i javnog života, saradnika i prijatelja. Tradicionalna „Politikina” nagrada za likovnu umetnost „Vladislav Ribnikar” uručena je Biljani Đurđević. Plaketu i novčani iznos umetnici je predao Dragan Bujošević, glavni i odgovorni urednik „Politike”, za prošlogodišnju izložbu „Tamna je šuma”, održanu u galeriji legatu Čolakovića, u decembru.

O ovom priznanju, koje je osnovao Vladislav S. Ribnikar, i koje se dodeljuje od 1932. godine, jednoglasno je odlučio žiri u sastavu Ljiljana Ćinkul, istoričarka umetnosti i likovni kritičar našeg lista (predsednica), Jovan Despotović, istoričar umetnosti i kritičar Trećeg programa radio Beograda, i Vesna Roganović, urednica Kulturnog dodatka „Politike”.

Priznanje „Politikinog Zabavnika” za najbolje književno delo namenjeno mladima pripalo je ovoga puta Lidiji Nikolić za knjigu „Buvlje hvatalice”, u izdanju studija „Čekić” iz Beograda. Priznanje je laureatkinji uručio Zefirino Grasi, generalni direktor „Politike AD” i glavni i odgovorni urednik „Politikinog Zabavnika”. Takođe u duhu tradicije, zvanicama je zatim bila poslužena rođendanska torta, simbolično ulepšana naslovnim stranama „Politike” i „Zabavnika”.

Ukazujući na značaj „Politikine” likovne nagrade za srpsku kulturu, žiri je ocenio da lista dosadašnjih nagrađenih umetnika i njihove ozbiljne profesionalne karijere osnažuju značaj samog priznanja. „Isto tako, ’Politikina’ nagrada, svojim utemeljenim kriterijumima, uz višedecenijsku tradiciju, izdržala je probu vremena postajući svojevrsna kritičarska evaluacija koja ima veliki značaj u našem kulturnom i društvenom životu”, napomena je žirija uz obrazloženje rada Biljane Đurđević:

– Neki od ključeva za čitanje stvaralačkih ideala Biljane Đurđević nalaze se i u klasičnoj literaturi, muzici i poeziji, čiji simboli i amblemi, kao naznačeni medijski derivati u aluzivnom govoru, daju ovoj umetnosti atribut enigmatičnog.

Doza enigmatičnog odredila je i poetski diskurs njenog novog, nagrađenog rada „Tamna je šuma”. Scenični ambijent šume – rajskog vrta, sa energijom opasnog mesta i situacije bajkovitog horora, u svojim graničnim tačkama aludiraju na naš život u paralelnim svetovima ali, što je još važnije, ukidaju i svaku moguću ravnodušnost. Bliski su joj i obrasci iz istorije umetnosti, slikarske tradicije i ikonografske sheme starih majstora, koje ona odabranim sredstvima prevodi u narativno-emotivnu i problemsku ravan sopstvenog dela. Može se reći da tako višeslojna mistična simbolika postaje amblematski znak ove umetnosti, a to su svakako vitalni kvaliteti koji su rukovodili i ovaj žiri u donošenju jednoglasne odluke. Uz ove osobenosti, konstante su i angažovani stav i izoštreni dijalog u kontekstu vremena i njegove problematične društvene i etičke norme.

Žiri naglašava da se i svojim dosadašnjim radom Biljana Đurđević potvrdila kao zrela umetnička ličnost, koja se formirala tokom devedesetih godina pripadajući uskom krugu mlađih umetnika, učesnika reafirmacije figurativnog slikarstva. To su godine koje simbolizuju naše žestoke drame i konflikte, a duh tog stigmatizovanog vremena utemeljio se u idejama ove slikarske osetljivosti, još od prve samostalne izložbe, održane 1998. godine. Biljana Đurđević je zahvalila žiriju za prepoznavanje njenog rada, a zatim i svojim roditeljima, koji su je istrajno podržavali, prijateljima, kao i Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Irina Gilić Žirović, predsednica žirija za dodelu nagrade „Politikinog Zabavnika”, pročitala je obrazloženje priznanja uručenog Lidiji Nikolić, ukazujući na to koliko je važno što ekipa „Zabavnika”još od 1979. godine poklanja pažnju literaturi za mlade:

– Nije lako pisati za današnje mlade, zadovoljiti njihove kriterijume. Oči su im brze, navikle na neprestane nadražaje, isto se dešava i sa ušima, retko su bez slušalica, igrice su im ubrzale reflekse. Jasni su i glasni!

Ljubazno i veoma vaspitano nam daju do znanja da ih „ne davimo”. Ali, treba ih, čini se, zaustaviti, malo da odahnu, malo da osete tišinu, da čuju svoje srce, da „upadnu” u neku knjigu. Nikad potrebniju baš zbog kriterijuma vremena u kojem živimo. Mislim da smo izabrali knjigu koja može da isprati sve ove zahteve koje nam mladi postavljaju, da posluži kao vodič za emotivnu edukaciju i sazrevanje.

Na jednostavan, iskren i životan način, kao usput, čitaoca lako uvlači u priču, u divan svet zasnovan na prijateljstvu ljudi i životinja, na istinskom doživljaju drugoga.

Lidija Nikolić je zahvalila ilustratoru Kosti Milovanoviću, Neli Tatalović, dizajneru, kao i urednici Mariji Krkač i izdavačkom studiju „Čekić”. Našalila se da je do sada bila poznata najpre kao kćerka Danila Nikolića, a da će sada, posle nagrade „Politikinog Zabavnika”, ovaj naš cenjeni i nagrađivani pisac biti poznat kao otac Lidije Nikolić.

Priznanja jubilarcima „Politike”

Povodom 109. rođendana našeg lista juče su priznanja dobili zaposleni u „Politici” koji u njoj rade 20, 25, 30 i 35 godina. Jubilarce je pozdravila Mira Glišić-Simić, generalni direktor „Politike novine i magazini”, koja je uručila priznanja onima sa najdužim stažom – od 35 godina. Dobitnicima jubilarne nagrade koji imaju kraći staž priznanja su uručile kolege i šefovi različitih sektora u „Politici”. Nagrade za svoj rad tokom pomenutog perioda dobila su 63 radnika naše kuće – 55 zaposlenih u „Politici novine i magazini” i osam u Štampariji „Politike”. Na fotografiji: jubilarci „Politike”. D. I.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi