Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Policija nije imala uslove za rasvetljavanje ubistva novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 01. 2013.

Autor: Milan Galović Izvor: Politika

Policija nije imala uslove za rasvetljavanje ubistva novinara

Intervju: Veran Matić, predsednik Komisije za razmatranje činjenica do kojih se došlo u istragama koje su vođene povodom ubistva novinara

Komisija za razmatranje činjenica do kojih se došlo u istragama koje su vođene povodom ubistva novinara, kako se zvanično zove tim formiran odlukom Vlade Srbije, a kojem predsedava Veran Matić kao inicijator njegovog osnivanja, u ponedeljak počinje sa radom.

U njenom sastavu su novinari, policajci i pripadnici BIA čiji je zadatak da pomognu rasvetljavanje ubistava novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović. Desetočlana komisija, čiji članovi neće biti plaćeni za ovaj rad, izradiće pravilnik po kome će raditi, a za sednice su im na raspolaganju prostorije vlade, MUP-a i BIA.

Imaće ovlašćenja da formiraju različita tela koja bi im mogla pomoći u njihovom radu, kao i da u tom cilju angažuju pojedince uključujući i eksperte iz inostranstva.

„Radićemo paralelno na nekoliko nivoa: prikupljanje svih raspoloživih podataka o dosadašnjim istragama i analiza istih, pravljenje izveštaja o propustima i opstrukciji i slično. Istražni timovi nastaviće rad na istragama, a formiraće se ekspertski timovi za pojedine oblasti i specifične aspekte slučajeva”, kaže Matić za „Politiku”.

Zbog čega u komisiji nema predstavnika tužilaštva ili advokata porodica ubijenih novinara?

Svi oni za koje se proceni da mogu pomoći ostvarivanju cilja zbog kojih je komisija formirana biće uključeni u njen rad u najadekvatnijim oblicima. Komisija nije telo koje ima ambiciju da u potpunosti zaokruži rad na ovim slučajevima, mislim da je to jednostavno nemoguće, već je telo koje treba da pomogne da dođe do sudskog epiloga. Tužilaštvo će biti obaveštavano o svim radnjama i nalazima komisije koji su relevantni za ulogu koju tužilaštvo ima.

Izjavili ste da danas postoji politička volja za rešavanja ubistava novinara, da li to znači da je u vreme minulih vlada nije bilo?

Svakako nije bilo dovoljno. Isti predlog preneo sam predsedniku Tadiću. I pored pozitivne reakcije nije došlo do formiranja komisije. Moguće da su bili drugi prioriteti, a veoma često nema dovoljno razumevanja za to koliko je važno eliminisati nekažnjivost u slučajevima ubistava zagovornika sloboda i predstavnika medija. To nije samo obično ubistvo, već je to snažna poruka koja predstavlja pretnju celom društvu. Prošle godine su i UN proglasile Dan borbe protiv nekažnjivosti i pozvale zemlje da se suprotstave nekažnjivosti i ustanove mehanizme za otkrivanje ubistva novinara jer su procenti neotkrivenih ubistava neverovatni u svetu, a trend nasilja nad novinarima u  usponu. Sve ovo govori da je potrebno pored postojećih institucija kreirati i inovativne načine kako bi se došlo do istine o ubistvima i kako bi bili kažnjeni i ubice i nalogodavci jer je to jedini put kojim se može smanjiti količina nasilja nad novinarima.

Ako postoji politička volja, da li je bilo neophodno formirati komisiju ili je trebalo pustiti tužilaštvo i policiju da daju sve od sebe na rešavanju ovih ubistava?

Mislim da ne živimo u toliko uređenom društvu u kojem institucije besprekorno rade da bi mogao da se primeni ovaj princip koji sugerišete. Veoma često je neophodno uključiti u realizaciju komplikovanih situacija i širu zainteresovanu zajednicu. Potrebno je često formirati tela koja će snažno lobirati, usmeravati, podsticati, održavati pažnju, omogućavati profesionalcima da budu zaštićeni od političkih promena, interesa, i drugih ometanja. Mislim da se ni mi novinari nismo pretrgli da kroz svoje dnevne aktivnosti bitnije utičemo da se ranije razotkriju ubice i nalogodavci. Možda ne možemo sami pojedinačno, ali zbog važnosti cilja činilo mi se da moramo da učinimo više od onoga što su naše uže definisane obaveze. Mislim da je važno što su u komisiji Ljiljana Smajlović, kao bliska saradnica Slavka Ćuruvije koja je govorila na njegovoj sahrani kada je i za to trebala hrabrost, Vesna Mališić, koja je koleginica ali i prijateljica Dade Vujasinović, i Branislav Jovanović, koji je i kolega ali i prijatelj Milana Pantića. Verujem da treba da uključimo sve kapacitete jer je ovo i bitka za dignitet i naše profesije ali ubeđen sam i za profesionalce u policiji koji nisu imali sve uslove za rad na ovim slučajevima.

Ako bivši načelnik RDB Radomir Marković može da pruži korisne informacije za rasvetljavanje ubistva Slavka Ćuruvije, može li ga komisija motivisati da to uradi?

Komisija nema mandat za nagodbe i pregovore, niti postoji zakonska mogućnost da komisija bilo koga na bilo koji način ohrabruje da učestvuje u procesu. To je isključiva ustavna nadležnost pravosudnih organa.

O bombardovanju RTS-a i pokušaju ubistva Dejana Anastasijevića

Šta mislite o inicijativi da se ova komisija bavi i utvrđivanjem okolnosti pogibije radnika RTS-a tokom rata 1999. godine?

Ova tema će biti već na prvoj sednici komisije u ponedeljak. Ja lično ne vidim nijedan razlog da se mandat komisije ne proširi i na ovaj slučaj kao i na niz drugih slučajeva koji su u vezi sa eklatantnim primerima nasilja nad novinarima te i pokušaje ubistava, kao što je to bio slučaj sa kolegom Dejanom Anastasijevićem.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi