Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Statistiko, majko
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 01. 2013.

Autor: Ivana Vujanov Izvor: Dnevnik

Statistiko, majko

S „malim" zakašnjenjem od 12 meseci stigao nam je Godišnji izveštaj rada Radio televizije Srbije za 2011. godinu. Sačinile su ga Služba za nadzor i služba za analizu programa Republičke radiodifuzne agencije.

Što se gledanosti tiče, izveštaj nije doneo neka iznenađenja: RTS je u skoro svim danima beležio najveću gledanost, a interesantno je i da je i za Novu godinu bio najgledaniji, ostavivši „Grandovo novogodišnje veselje - sezona 22" iza sebe u prašini.

I podaci o strukturi prikazanog programa veoma su interesantni. U 2011. godini na Prvom programu RTSa porastao je procenat emitovanja informativnog programa, dok sve ostale vrste programa, naročito sportski, filmski i serijski, beleže pad. Naučnoobrazovni, dečji i muzički program beleže neznatan porast učešća u ukupnom godišnjem vremenu emitovanog programa, ali ako se uzme u obzir da je svakodnevno emitovanje himne prilikom najave i odjave programa svrstano u muzički program, biće vam sve jasnije.

I dalje smo jaki kad su u pitanju reprize: na Prvom programu Radiotelevizije Srbije premijere, na svim jezicima i svih vrsta produkcija, čine 69,69%, a reprize 30,31% ukupnog emitovanog programa RTS1 u 2011. godini. Da dodamo, emisije sopstvene produkcije čine 85 posto programa, od čega skoro tri četvrtine emitovanog otpada na informativni program - vesti i Dnevnik, pre svega.

I dok je dečiji i naučnoobrazovni program uglavnom premijerni (što ne znači ništa, posebno jer se praktično meri u promilima), serijskim programom dominiraju reprize: skoro tri četvrtine ovog programa gledali smo, i to više puta (od toga serije u RTSovoj produkciji čine više od polovine repriza), dok premijere sopstvene produkcije čine tek nešto više od pet odsto emitovanog.

Filmski program na Prvom programu većinom čine premijere, ali je on više od 90 odsto stranog porekla, dok filmovi u produkciji RTSa čine samo dva posto ovog programa.

Tragedija se nastavlja i u sportskoj sekciji. Samo dva posto emitovanog programa na RTS1 predstavlja sportski program, od čega više od 90 odsto otpada na domaći sport. Ne treba zaboraviti da je tada bilo kompletnog prenosa Lige šampiona, za razliku od ove sezone, pa se za godinicudve, kad dobijemo izveštaj za 2012. godinu, mogu očekivati i gori rezultati.

Stvari unekoliko popravlja RTS2, koji ima ujednačeniji odnos informativnog, muzičkog, sportskog, dečijeg, naučnopopularnog, kulturnoumetničkog, verskog i dokumentarnog programa, iako trećina programa opet otpada na informativu (čitaj: prenose Skupštine), rakranu Drugog programa. Ipak, treba napomenuti da je gledanost ovog programa u rangu televizije Hepi i pokojne Avale i iznosi ispod deset posto.

Kada se saberu učinci oba programa RTSa, kao i satelitskog programa (koji uglavnom emituje serije i dokumentarce, ali se ne gleda u Srbiji) i RTS Digital (koji emituje isključivo program kulture, ali se može gledati samo na LCD televizorima najnovije generacije ili u kablovskom sistemu) stvari poprimaju ružičastiji ton: sportski program i kulturni sadržaji dobijaju značajniji procenat, skoro se izjednačujući s informativnim programom, pa sve izgleda kao iz vica o kupusu i mesu koji posle statističke analize daju sarmu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi