Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gostovanje izložbe „TANJUG javlja: Rat je završen“ u Narodnom muzeju Užice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 04. 2024.

Izvor: nmuzice.org.rs

Gostovanje izložbe „TANJUG javlja: Rat je završen“ u Narodnom muzeju Užice

Izložba Muzeja Jugoslavije TANJUG javlja: Rat je završen biće predstavljena publici u Narodnom muzeju Užice 24. aprila u 13 časova u okviru programa „Užice – Prestonica kulture Srbije”.

Izložba TANJUG javlja: Rat je završen premijerno je otvorena 2020. godine u Muzeju Jugoslavije, u Beogradu, u okviru programa kojim je obeleženo 75 godina od završetka Drugog svetkog rata. S preko 9000 posetilaca, izložba je privukla veliku pažnju javnosti, uz realizovane govorno-edukativne programe, tematska vođenja, kao i privatne narative u vidu audio i video zapisa.

U fokusu izložbe je foto-kolekcija nastala radom Novinske agencije nove Jugoslavije, stvorene sa ciljem da se vestima i slikom bori za oslobođenje naroda i države i socijalnu revoluciju. Na izložbi je predstavljen deo obimne građe pronađene u Muzeju Jugoslavije,  oko 25 000 snimaka koje su od 1944. do 1947. godine snimili foto-reporteri TANJUG-a.

U Narodnom muzeju Užice posetioci će biti u prilici da vide oko 1700 izdvojenih dokumenarnih fotografija velike istorijske vrednosti. 

Objektivom foto-reportera TANJUG-a (Petra Obradovića, Branka Savića i Isaka Koena) zabeleženi su najvažniji društveno-politički događaji koji su se desili u ovom periodu, uglavnom u Beogradu; skupštinska zasedanja, posete visokih stranih delegacija, partijske konferencije, konferencije masovnih političkih organizacija, politički mitinzi, parade i defilei povodom državnih praznika. U više foto-reportaža zabeležene su i aktivnosti poput rada na obnovi saobraćajnica, raščišćavanju ruševina, rada bolnica i dečjih domova, života u pojedinim selima, kao i brojna kulturna dešavanja, obnova sportskog i fiskulturnog života, te reportaže s prvih fudbalskih i košarkaških utakmica u oslobođenom Beogradu, moto-trka i fiskulturnih sletova.

Pored autora Radovana Cukića i Milice Tomić realizaciji izložbe doprinela je i saradnica na obradi fotografije Jovana Stojadinović. Arhitekturu postavke radila je Milica Lopičić, dok je za dizajn bio zadužen Mane Radmanović

.Izložba TANJUG javlja: Rat je završen biće otvorena u Narodnom muzeju Užice do 30. maja 2024. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi