Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Preminuo dugogodišnji novinar Dnevnika Petar Tomić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 05. 2024.

Izvor: Dnevnik

Preminuo dugogodišnji novinar Dnevnika Petar Tomić

Petar Tomić (1949) je rođen u mestu Lokve, u opštini Alibunar, gde je pohađao osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Vršcu.

Posle političkih studija u Beogradu, 1972. se zaposlio kao novinar u Rumunskoj redakciji Radio Novog Sada. Iste godine je postao jedan od osnivača petojezične omladinske štampe Vojvodine i urednik “Tribine mladih“ omladinskog lista na rumunskom jeziku. Tomić je bio pre svega novinar i tom se profesijom bavio uporedo na dva jezika – srpskom i rumunskom.

Na oba jezika pisao je i eseje o vojvođanskim Rumunima. Deo tih eseja objavio je u knjizi „Dekupaž“ u izdanju Instituta za kulturu Rumuna Vojvodine. Tomić je i  jedan od autora srpsko-rumunskog rečnika (dva izdanja) i radio na pripremanju i rumunsko-srpskog rečnika, koji sadrži oko 50.000 odrednica.

Početkom 1980. godine prelazi u jugoslovensku novinsku agenciju Tanjug, a u vreme pada Čaušeskuovog režima, decembra 1989. zatekao se kao dopisnik Tanjuga iz Bukurešta.

Po povratku u Novi Sad, 1997. prešao je u ,,Dnevnik,, na mesto urednika spoljne politike. Poslednjih godina, do penzionisanja 2012.godine  bio je šef Deska i urednik sveta u „Dnevniku“. 

Sve ovo vreme pisao je i za rumunska glasila, a bio je dugogodišnji saradnik programa Radio Frans Internacional na rumunskom jeziku sa područja Ex-Yu.

Do­bit­nik je vi­še pre­sti­žnih na­gra­da i pri­zna­nja za svoj no­vi­nar­ski i pu­bli­ci­stič­ki rad, iz­me­đu osta­lih, „Zlat­nog pe­ra” i na­gra­du Tan­ju­ga za iz­ve­šta­va­nje o ru­mun­skoj re­vo­lu­ci­ji.

Redakcija ”Dnevnika” pamtiće Petra po blagom osmehu i britkom peru. Bio je odličan novinar i urednik i sjajan kolega. 

Vre­me i me­sto sa­hra­ne bi­će na­knad­no sa­op­šte­no.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi