Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bitka za Radio Suboticu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 03. 2013.

Autor: V. Laloš Izvor: Danas

Bitka za Radio Suboticu

Odbornici subotičke skupštine velikom većinom i vrlo odlučno stali su iza odluke da se ne prihvati predlog Nacrta medijskog zakona o privatizaciji Radio Subotice, koja je sa ovakvim zakonom, uz mnoge druge lokalne medije u Srbiji, dovedena u opasnost od gašenja.

Odbornici smatraju da će privatizacija uništiti Radio Suboticu, a i veliki deo javnosti ne gleda sa naklonošću na mogućnost da ovaj radio, jedan od najstarijih lokalnih radija u zemlji, koji emituje program na pet jezika, bude ugašen.

Iako se Nacrtom zakona predviđa samo promena vlasništva, protivnici toga smatraju da privatni vlasnik neće imati interesa da održava dalje koncept radija kakav postoji.

- Sumnjam da će, ukoliko dođe do privatizacije, ostati išta od tradicije radija duge 45 godina, jer se javni servis i komercijalni medij razlikuju kao nebo i zemlja. Dovoljno je pogledati kako izgleda dnevnik nekog komercijalnog medija i videti da to nema veze s informisanjem, već se radi o trci za profitom - rekao je odbornik SVM Bucko Đerđ.

- Iskustvo sa privatizacijom vrlo je loše. Sve što je dosad privatizovano, a što nije bilo duboko zakopano i zabetonirano, uništeno je, pokradeno, i opljačkano. Tako je prošla čitava subotička privreda, a tako će proći i radio - podsetio je Rodoljub Đurić, odbornik SPS.

Skupština je sa usvajanjem ovog zaključka od Ministarstva za kulturu i informisanje zatražila da u Nacrtu zakona o javnom informiranju izuzme iz privatizacije sve lokalne medije koji proizvode i emituju program na jezicima manjina, i time im omogući da nastave rad u dosadašnjem statusu. Ukoliko se pak prihvati odluka o privatizaciji, može ozbiljno biti ugroženo ustavno i zakonsko pravo građana na informisanje o temama iz lokalne zajednice, i pravo nacionalnih manjina na informisanje na materinjem jeziku.

SVM: Površno, nedorečeno - neprihvatljivo

Predsedništvo SVM smatra da je Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima u celini neprihvatljiv, te da SVM ne podržava usvajanje ovog zakona. SVM smatra da je Nacrt površan i nedorečen i da je na štetu mađarske nacionalne zajednice u Srbiji. SVM osim privatizacije elektronskih medija, Nacrtu zamera i predlog o ukidanju dosadašnjeg sistema finansiranja pojedinih, pre svega manjinskih medija, čime se u pitanje dovodi opstanak i pisanih medija - izdavačkih kuća Mađar so i Het nap.

"Ukoliko ovakav predlog zakona stigne do republičke skupštine, SVM će na ovakav predlog Nacrta predložiti amandmane usklađivanja Zakona sa Ustavom, i važećom medijskom strategijom. Zbog toga SVM predlaže nadležnom ministarstvu i Vladi da povuče ovaj nacrt i pripremi novi u čiju izradu bi bili uključeni i predstavnici ove zajednice", navodi se u saopštenju.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi