Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zabraniti budžetsko finansiranje medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 04. 2013.

Izvor: Blic

Zabraniti budžetsko finansiranje medija

Podržavamo predlog da se od 1. januara 2014. uspostavi isključivo projektno finansiranje medija i da se izričito zabrani budžetsko finansiranje, rekao je direktor agencije Fonet Zoran Sekulić i predstavnik Medijske zajednice koju čine Medijska koalicija (ANEM, NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres) i Asocijacija medija (CH 7).

On je u Skupštini Srbije na javnom slušanju o predlogu zakona o javnom informisanju i medijima rekao da je država u 2011. godini na različitim nivoima namenila za medije oko dve milijarde i 100 miliona dinara. Od tog iznosa je oko 80 odsto išlo za direktno budžetsko finansiranje.

Imajući ove podatke u vidu, medijska zajednica smatra da je neodrživo da država bude akter na medijskom tržištu i da medije stavlja u neravnopravan položaj po pravilu na štetu rada i poslovanja privatnih medija - izjasnio se juče u ime medijske zajednice Zoran Sekulić.

Ministar kulture i informisanja Srbije Bratislav Petković izjavio je juče da je stav evropskih eksperata da je država loš vlasnik u medijima, što je razlog da se ona povuče iz medija. Novi nacrti medijskih zakona predviđaju povlačenje države iz medija u rokovima koji predviđa Akcioni plan Medijske strategije - rekao je Petković.

Medijska zajednica pozvala je juče Vladu i Skupštinu Srbije da ne dozvole da velika državna pitanja ugroze reformu medijskog sektora i poručila da se protivi produžavanju roka za povlačenje države iz vlasništva u medijima, koje bi trebalo da se okonča do kraja 2013.

Nacrt zakona nmije protiv medija

Nezavisna ekspertkinja Evropske unije (EU) za medije Sandra Bašić-Hrvatin izjavila je da Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima nije protiv medija koji su u vlasništvu države, već je njegova namera da se zaštiti javni interes i obezbedi transparetno i nediskrimatorno trošenje budžetskog novca. Prema podacima koje je dobila, u Srbiji ima oko 1.200 medija, od čega je manje 100 državno.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi