Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Grujić: Zakon umanjuje zagarantovana nacionalna prava
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 04. 2013.

Autor: A. I. Izvor: Danas

Grujić: Zakon umanjuje zagarantovana nacionalna prava

Vojvođanski sekretar za javno informisanje Slaviša Grujić ocenio je da radna verzija Zakona o javnom informisanju umanjuje zagarantovana prava nacionalnih zajednica koje žive na teritoriji Vojvodine.

Grujić je na konferenciji za novinare na kojoj su govorili Siniša Isakov, direktor Radio Televizije Vojvodine, Aleksandar Milosavljević, direktor Srpskog narodnog pozorišta i Kalman Kuntić, pomoćnik pokrajinskog sekretara i član radne grupe Ministarstva kulture i informisanja, ukazao da su potrebne izmene u predloženim zakonima o javnom informisanju i o elektronskim medijima, kao i o sprovođenju Zakona o javnim nabavkama u ustanovama kulture.

Grujić je rekao da nije tačno da je radna verzija Zakona o javnom informisanju u skladu sa pravnim tekovinama EU, jer ne daje mogućnost da lokalne samouprave budu vlasnici lokalnih medija.

- Mora se naći model za medije poput Radio Subotice, kako se nakon privatizacije ne bi izgubio interes novog vlasnika za informisanje na više jezika - rekao je Grujić.

Prema njegovim rečima, lokalnim samoupravama ili zaposlenima bi se moralo omogućiti da budu vlasnici takvih medija. Grujić je podsetio da Zakon o lokalnoj samoupravi dozvoljava da lokalne samouprave budu vlasnici medija, jer su u obavezi da informišu građane na jezicima koji su u službenoj upotrebi u toj sredini.

- U osnovi, problem je u tome što lokalne samouprave ne mogu da osnivaju medije, kao ni nacionalni saveti, mada je u pitanju stečeno pravo nacionalnih zajednica. Sa druge strane, na snazi je Zakon o lokalnoj samoupravi, koji daje pravo lokalnim samoupravama da osnivaju lokalne medije, što se direktno kosi sa medijskim zakonom. Praksa EU, kojoj Srbija teži, kaže suprotno, jer ima puno primera da lokalna samouprava podržava rad medija. Primera radi, susedna Mađarska ima 39 medija u vlasništvu lokalne samouprave, a toliko ih ima i Hrvatska koja uskoro postaje članica evropske porodice. Čisto sumnjam da njihovo zakonodavstvo nije u skladu sa tekovinama EU - rekao je Grujić.

On je upozorio da je problematičan stav da će se u naredne tri godine javni servis finansirati iz budžeta, što nije trajno rešenje.

- Taj stav je u suprotnosti sa medijskim zakonom, koji kaže da država mora da izađe iz medija najkasnije do 31. decembra 2014. godine. U Pokrajini podršku ima ideja da se i dalje nastavi sa televizijskom pretplatom, iz koje bi se od jedan do tri odsto sredstava izdvajalo za rad lokalnih medija – kazao je Grujić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi