Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ugrožena prava na život i rad
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 04. 2013.

Autor: Slađana Novosel Izvor: Danas

Ugrožena prava na život i rad

Četrnaest zaposlenih u ovdašnjoj privatnoj TV Jedinstvo, u otvorenom pismu od predsednika Srbije, premijera i potpredsednika Vlade Srbije, ministara, direktora policije, ambasada u Beogradu, Misije OEBS u Srbiji i kolega iz drugih medija, zatražili su pomoć za rešavanje problema koji su nastali u toj kući 25. marta.

Oni tvrde da su im „ugrožena osnovna ljudska prava, pravo na slobodan život i rad“, jer je tog dana u njihovu TV upala grupa ljudi „predvođena Mirsadom Fijuljaninom i zauzela je“, i da od tog dana niko od zaposlenih ne dolazi na posao „iz bezbednosnih razloga“. Događaji u najstarijoj privatnoj televiziji u ovom gradu deo su lančanih događaja vezanih za podele unutar Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ), koja je deo sistema muftije Muamera Zukorlića.

U poslednjih godinu i po dana oko ove medijske kuće mnogo je nejasnoća. U drugoj polovini devedesetih, TV Jedinstvo osnovala je istoimena štamparija.

Bivši većinski vlasnik televiziju je prodao Zukorlićevom sistemu. Nad štamparijom je u septembru 2011. godine proglašen stečaj. Osnivač je prestao da postoji, a TV je nastavila da radi. Prošle godine u februaru RRA je retroaktivno donela odluku o oduzimanju dozvole za emitovanje programa, a retroaktivno važenje odluke tumačeno je političkom pozadinom. Sve do promene vlasnika, TV Jedinstvo bila je opoziciona i imala je veliku gledanost. U prošlogodišnjoj predizbornoj kampanji bila je na strani predsedničkog kandidata Zukorlića i BDZ, zbog čega je i zovu muftijinom televizijom. Sa završetkom izbora, naglo je prestalo interesovanje za njen opstanak i finansiranje. Sve do 25. marta direktor ove televizije bio je Šerif Marukić, nekada blizak saradnik muftije Zukorlića, koji je posle podela u BDZ postao generalni sekretar frakcije koju predvodi narodni poslanik Emir Elfić.

Dan nakon upada u prostorije TV Jedinstvo saopšteno da je Marukić smenjen i na njegovo mesto imenovan Fijuljanin. U studiju TV Jedinstvo sada su kadrovi TV Sandžak, još jedne televizijske kuće pod kontrolom opcije muftije Zukorlića, koja program emituje sa Internacionalnog univerziteta.

- Na sajtu Agencije za privredne registre lako može da se proveri ko je direktor TV Jedinstvo i da je tamo upisano moje ime, a Mirsad Fijuljanin (novi direktor, p.a.) čak nikada nije bio zaposlen u televiziji. Oni koji su upali u TV zaplenili su našu dokumentaciju i pečate, pa čak i lične stvari zaposlenih.

Novinari od predstavljanja Fijuljanina kao novog direktora ne idu na posao, a od onih koji su tamo niko nije zaposlen u TV Jedinstvo - kaže Marukić. - Da li će reis Kavazović iz borbe izaći kao izdajnik, kao ja posle osamnaest godina borbe - pita Marukić, ističući da se iz „istog centra moći sprovodi nasilje i pritisak nad novinarima TV Jedinstvo i zaposlenima na Internacionalnom univerzitetu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi