Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinari očekuju rasplet u istrazi do sledeće godine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 04. 2013.

Izvor: Tanjug

Novinari očekuju rasplet u istrazi do sledeće godine

Novinarska udruženja obeležila su danas 14 godina od smrti vlasnika i glavnog urednika listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" Slavka Ćuruvije, izrazivši nadu da će do sledeće godišnjice sve okolnosti ovog zločina biti rasvetljene. Vence su kod ulaza u zgradu u Svetogorskoj ulici 35 u Beogradu, gde je Ćuruvija ubijen hicima iz vatrenog oružja, položili predsednici NUNS-a i UNS-a Vukašin Obradović i Ljiljana Smajlović.

Obradović je tom prilikom rekao da se nada da do istine o ubistvu Ćuruvije ne mora da se dođe sklapanjem sporazuma sa onima koji su bili na čelu eskadrona smrti Slobodana Miloševića.

"Siguran sam da do nalogodavaca i ubica Slavka Ćuruvije možemo da dođemo i na drugačiji način", rekao je Obradović, koji je izrazio očekivanje da će politička volja iskazana formiranjem Komisije za istraživanje ubistava novinara uroditi plodom.

 

Smajlović je upozorila da će, sve dok ne budu razjašnjena ubistva novinara, Srbija biti zemlja u kojoj je moguće nekažnjeno ubijati novinare.

"Ja se prvi put u ovih 14 godina nadam da možda dogodine nećemo stajati ovde pred vama, a da se cela istina o tom zločinu ne sazna", kazala je Smajlović.

Pokojnikova udovica Branka Prpa rekla je da bi davanje statusa svedoka saradnika Radetu Markoviću, koji je u vreme ubistva Ćuruvije bio na čelu srpske tajne službe, bilo urušavanje samog koncepta pravde.

"To je jedna od monstruoznih zamena teza, da oni koji su rukovodili svim tim akcijama i koji od 1998. stoje iza političkih i državnih ubistava, danas mogu da dobiju status svedoka saradnika. To je neprihvatljivo i u političkom i etičkom smislu, jer devastira ideju sankcije za one koji takve zločine izvršavaju", rekla je Prpa novinarima.

Ona je takođe izrazila nezadovoljstvo sastavom Komisije za istraživanje ubistva novinara, jer, kako je rekla, konglomerat pripadnika policije, tajnih službi i novinarske struke ne može da ima drugo značenje osim manipulativno.

"Ja sam s razlogom sumnjala da iza cele ove inicijatve stoji pokušaj da se predmet oduzme od tužilaštva, što nije samo pravni nonsens već i rušenje ideje pravne države", rekla je Prpa.

Komemorciji su prisustvovali poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, predsednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović, predstavnici OEBS-a i brojne kolege i prijatelji.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

11.04.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 18:57

Zamajavanje

Poštovana Smajlović,
Gledam juče ili danas, kako prilikom godišnjice ubistva Ćuruvije, očekujete rasplet u istrazi, koga bre vi novinari zamajavate godinama o ubistvima novinara i poznatih osoba kada se od prvog dana zna sve.
Koga je Ćuruvija kritikovao desetak dana pre smrti da je ušao u vladu sa Slobodanom Miloševićem, taj ubio Ćuruviju a ne Milošević. Vi ćim nešto ne smete da kažete odmah potežete Miloševića. Ostavite već jednom tog čoveka.
Kome je smetao Ivan Stambolić Miloševiću ili Đinđiću, ko je ubio Boškovića Daninog brata? Odmah sutradan se pričalo da je to odmazda. Kakav crni atentat na Draškovića, kome je on uopšte bio interesantan, ko je i kako pobio novinare RTS-a, koje vi godinama omalovažavate kukumavčenjem, a ja mislim da su oni bili mnogo dostojanstveniji od vas i duboko sam uveren da su te noći svesno i dobrovoljno da rade svoj posao, a vi ih godinama brukate.
S poštovanjem

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi