Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Velja se slabo seća šutiranja novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 01. 2012.

Izvor: Dnevnik

Velja se slabo seća šutiranja novinara

Nakon devet godina Velimir Ilić na sudu u Novom Sadu zbog udaranja Vladimira Ješića

Devet godina nakon što je tokom snimanja emisije udario nogom novinara tadašnje TV „Apolo” Vladimira Ješića, predsednik Nove Srbije i narodni poslanik Velimir Ilić konačno se pojavio pred sudom u Novom Sadu, gde je pokrenuta parnica po Ješićevoj tužbi.

Glavni pretres pred sudijom Osnovnog suda Natašom Dačić počeo je izvođenjem dokaza i saslušanjem optuženog i svedoka ovog događaja. Inače, postupak po tužbi Vladimira Ješića je već jednom održan i sud je doneo presudu po kojoj je Velimir Ilić bio dužan da na ime štete zbog nanete lake telesne povrede i povrede ugleda i časti isplati Ješiću oko 9,5 miliona dinara, ali je nakon žalbi, koje je Ilić uložio na tu presudu, postupak vraćen na početak.

Kako je Velimir Ilić juče rekao pred sudom, za prethodnih devet godina nije primio nijedan poziv za ovo suđenje, niti je do sada bio upoznat s materijalom koji je tužilac predao sudu.

On je rekao da se slabo seća tog događaja i zbog toga je tražio da se ročište odloži. Međutim, sudija je odbila taj predlog, uz obrazloženje da su njegovi branioci imali dovoljno vremena da prouče materijal.

Nakon prikazivanja snimka na kojem se vidi ceo incident, Velimir Ilić je ponovio svoje tvrdnje iz ranijeg perioda da je ceo slučaj montiran i da je od novinara Vladimira Ješića namerno isprovociran.

– Kasnije sam dobio informacije da su ih ispred zgrade čekali ljudi Bebe Popovića, a snimak je već posle petnaest minuta bio pušten na TV „Pink„. Kako je to moguće ako nije postojao neki dogovor? – rekao je Ilić.

Ove Ilićeve tvrdnje u svom svedočenju je opovrgao jedan od snimatelja TV „Apolo„ Slaviša Malić, koji je snimao intervju tokom kojeg je došlo do incidenta.

– Posle tog događaja, samo smo gledali kako da što pre napustimo to mesto i vratimo se sa čitavom opremom u Novi Sad jer je Velimir Ilić nakon incidenta tražio da mu predamo sve snimke – rekao je Malić.

– Bili smo uplašeni jer nismo znali šta sve može da nam se desi. Zbog toga se nismo vraćali autoputem, kuda smo došli, nego preko sela jer smo mislili da će neko možda krenuti za nama da bi nam oduzeo snimke. Niko nas nije čekao ispred zgrade, a snimak smo odneli na našu televiziju, gde je i prvi put emitovan. Osim toga, Ilić je tokom glavnog pretresa tvrdio da nije udario Ješića, već fasciklu koju je držao ispred sebe, rekavši da je u to vreme još bio u dobroj fizičkoj kondiciji i da bi takav udarac prouzrokovao težu povredu. Takođe, on je konstatno insistirao na tome da je ceo događaj, zajedno sa sudskim postupkom koji se vodi protiv njega, organizovan s ciljem da se javno diskredituje, kao i da je zbog tog incidenta tada odustao od kandidature na predsedničkim izborima.

– Taj snimak je kasnije još oko 10.000 puta puštan na raznim televizijama i sajtovima po Srbiji. Kako se to zove, ako nije kampanja protiv mene? – rekao je Ilić.

Po rečima Vladimira Ješića, dužina ovog postupka govori o tome da Velimir Ilić uživa neke posebne pogodnosti u državi.

– Još 2006. godine on je po mojoj tužbi pravosnažno osuđen, ali mu je dozvoljeno da nakon tri godine podnese žalbu koja mu je usvojena i postupak sada ide iz početka – rekao je Ješić.

– Podsetiću na to da je čovek koji je napao Velimira Ilića na ulici i naneo mu lake telesne povrede ekspresno procesuiran i osuđen na dve godine zatvora, a u ovom slučaju gde je on napadač, suđenje traje devet godina.

Po rečima Vladimira Horovica, koji zastupa tužioca, dobro je što se Ilić uz pomoć snimka podsetio na događaj iz 2003. godine.

– Dobro je što se ipak prisetio tih nemilih dešavanja i što smo utvrdili da je snimku on, a ne neko drugi – rekao je Horovic.

– Međutim, nije dobro to što, i pored tog delimičnog priznanja, i dalje nema jedne reči izvinjenja ili kajanja, što znači da on ne prihvata da je prema novinaru izrekao i učinio nešto loše.Iz tehničkih razloga, glavni pretres je prekinut juče po podne, a nastavak je zakazan za 8. februar, kada će biti nastavljeno ispitivanje preostalih svedoka i sudskih veštaka.

Antrfile : Šta je iznerviralo lidera NS

Ovaj incident se dogodio 1. juna 2003. godine tokom snimanja emisije „Tet-a-tet„ TV „Apolo„.

Po ranije dogovorenom terminu, ekipa novosadske televizije je otišla u Beograd da bi s Velimirom Ilićem snimila intervju u prostorijama Nove Srbije. Pitanje novinara o rođačkoj vezi između Velimira Ilića i Strahinje Ilića iznerviralo je nekadašnjeg ministra za kapitalna ulaganja, koji je usred snimanja ustao sa stolice, udario Vladimira Ješića, usput izrekavši niz psovki i uvreda na račun novosadskog novinara.

Ceo incident jasno se vidi i čuje na snimku koji je u ovom slučaju ključni dokaz tužioca.

N. Perković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi