Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  TV Avali preti oduzimanje frekvencije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 01. 2012.

Izvor: Politika

TV Avali preti oduzimanje frekvencije

Zaposleni za danas najavili radikalizaciju štrajka – potpunu obustavu programa



Republička radiodifuzna agencija (RRA) pokrenula je postupak za oduzimanje nacionalne frekvencije Televiziji Avala zbog dugovanja za obavezne naknade za emitovanje programa, a krajnji rok da vlasnici televizije izmire obaveze je početak aprila.

Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA, kaže da je oduzimanje dozvole za emitovanje krajnja mera i da emiteri imaju pravo žalbe na nju.

– Ako u toku tog žalbenog postupka izmire kompletna dugovanja, postupak se obustavlja. TV Avali je upućena opomena, u međuvremenu je Savet obavio razgovor sa vlasnicima televizije i oni su se obavezali da kompletnu firmu konsoliduju u roku od 60 dana. S obzirom na sve mere, Zakon o opštem upravnom postupku i prava stranke za očekivati je da početak aprila bude krajnji rok kada bi dugovanja u potpunosti trebalo da budu izmirena.

Ako se to ne desi, Savet će odlučivati o tome da oduzme dozvolu i pretpostavljam tako i postupiti jer su dozvole oduzete do sada u puno slučajeva: za nekoliko beogradskih televizijskih stanica, za jednu komercijalnu mrežu u Vojvodini, za čitav niz regionalnih i lokalnih stanica.

Do sada su vođeni postupci i protiv drugih nacionalnih emitera, kao što je sada slučaj sa TV Avala, ali su uvek emiteri u toku tog postupka izmirivali svoja dugovanja – kaže Karadžić.

Iako je ovo jedan od brojnih postupaka zbog neizmirenih obaveza koji RRA trenutno vodi protiv više televizija, među kojima je, na primer, i TV Pink, situacija sa TV Avalom je posebno teška jer zaposleni u ovoj medijskoj kući zbog neisplaćenih zarada štrajkuju već 37 dana. Televizija, tako, ne emituje redovan program više od mesec dana i trenutno ne izvršava ni programske obaveze.

– Savet je tražio od vlasnika da u što skorijem roku, mnogo bržem od 60 dana, izmire obaveze i prema zaposlenima kako bi se vratili svom programskom elaboratu na osnovu kojeg su dobili dozvolu za emitovanje i ispunjavali obaveze koje im nalaže i zakon.

Emiteri imaju na godišnjem nivou obavezu proizvodnje 50 odsto sopstvenog programa od čega je 50 odsto na srpskom jeziku ili jezicima nacionalnih manjina. Ukoliko TV Avala ovih dvadesetak dana januara ne proizvodi svoj program, u narednih 11 meseci intenzivnom proizvodnjom mogu to da nadomeste.

Međutim, ukoliko se taj štrajk produži biće zaista veliki problem da dostignu zakonom regulisane programske obaveze – ističe Karadžić.

Zaposleni na TV Avala za danas su najavili radikalizaciju štrajka koja će podrazumevati potpunu obustavu programa i neprekidno emitovanje telopa sa obaveštenjem o štrajku.

Oni su juče objavili saopštenje u kojem navode da je odlukom menadžmenta uz postojeće, angažovano i dodatno privatno obezbeđenje, kao i da kolege koje emituju program rade to iz zaključanih prostorija režije.

„Napominjemo da je to novi pritisak kako na kolege na tom radnom mestu, tako i na sve zaposlene, jer svoj posao obavljaju pod nadzorom obezbeđenja koje je raspoređeno i u režiji. Pod izgovorom da se sve radi zbog povećanja bezbednosti, odlukom menadžmenta zaposleni su izloženi većoj opasnosti jer u slučaju požara ili bilo koje druge nepredviđene situacije oni ne bi mogli da izađu iz režije. Smatramo da su im time ugrožena i elementarna ljudska prava“, navodi se u saopštenju u kojem se iznosi pretpostavka da je obezbeđenje angažovano zbog najavljene potpune obustave programa.

J. Čalija

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi