Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Šteta za srpsku kulturu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 02. 2012.

Izvor: Danas

Šteta za srpsku kulturu

Preispitati odluku o smeni Sretena Ugričića i oceniti njenu ustavnost



Budući da Vlada Srbije ignoriše protest građana, Forum pisaca će Ustavnom sudu Srbije podneti zahtev za ocenu ustavnosti odluke o smeni Sretena Ugričića, navodi se u juče dostavljenom saopštenju Foruma pisaca.

Takođe, Forum će nadležnom ministarstvu i Savetu za štampu podneti zahtev za ocenu i adekvatno kažnjavanje nacionalnih medija koji su pokrenuli javni linč Sretena Ugričića i drugih članova Foruma pisaca.

Peticija će biti upućena i predsedniku Republike Srbije, premijeru, ministrima kulture i unutrašnjih poslova.

Zahtev za ukidanje neustavne odluke o smeni Sretena Ugričića sa mesta direktora Narodne biblioteke Srbije, koji je Forum pisaca uputio Vladi Republike Srbije 23. januara, do danas je potpisao 1001 građanin iz zemlje, regiona i sveta.

Među potpisnicima su i pisci: Svetislav Basara, Dubravka Ugrešić, Viktor Ivančić, Jasna Šamić, Igor Marojević; novinari: Svetlana Lukić, Omer Karabeg, Gordana Suša, Miša Brkić, Miloš Vasić; reditelji: Janko Baljak, Anja Suša, Boban Skerlić, Iva Milošević, Gorčin Stojanović; Branka Prpa i Vesna Rakić Vodinelić, Mirjana Karanović i Vesna Pešić, Vlada Divljan i Ivan Medenica, Branislav Dimitrijević i Boris Buden... čelnici i članovi PEN centara iz regiona, trideset profesora i šefova katedri slavistike centralnih svetskih univerziteta, umetnici i naučnici.

I Srpski PEN Centar, koji je nakon saopštenje, nekoliko dana posle nereagovanja, postavio na svoj sajt, smatra da je odluka Vlade Srbije o smeni Sretena Ugričića, inače člana Srpskog PEN-a, ishitrena i zaslužuje ozbiljno preispitivanje.

„Ta smena bi nanela štetu našoj kulturi, jer je Ugričić kao upravnik NBS značajno unapredio njen rad i postigao da ona postane vrhunski opremljena i efikasna bibliotečka ustanova, relevantna na svetskom nivou u svojoj vrsti“, ističe se i podvlači da, baš kako je to rekao i sam Ugričić, „treba razumeti da je on svoj potpis stavio u cilju odbrane slobode reči, a ne u znak podrške porukama iz napisa“.

K. R.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi