Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Društvo palo iz etike
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 07. 2010.

Izvor: Danas

Društvo palo iz etike

Tribina Udruženja novinara Srbije o aferi „Kraba“



Beograd - Mora se znati šta su optužbe, a šta dokazi. Mora se znati da li je reč o korupciji ili o mnogo težem zločinu - nesavesnom lečenju.

U slučaju „Kraba“ imali smo optužbu o namernom trovanju najtežih pacijenata i to dece. Ispostavilo se, srećom, da to nije bilo tako. Lekari nisu propisivali veće doze - rekao je juče ministar zdravlja Tomica Milosavljević na tribini „Afera Kraba: Lekcija za novinare, lekare i policiju“, koju je organizovalo Udruženje novinara Srbije.

Ministar se izvinio zbog pojedinih „nervoznih nastupa“ u vezi sa policijskom akcijom „Kraba“ i istakao da se iskreno zalaže za borbu protiv korupcije i kriminala u svim segmentima društva. Na tribini UNS ukazano je i na štetnost „paušalnih optužbi“ na račun novinara i lekara.

- Svi smo mnogo uradili na štetu građana i javnosti, a posledice će se tek videti. Pali smo na ispitu kao društvo kada je u pitanju etika - ocenila je Sanda Savić, direktor Informativnog programa B92, TV stanice koja je od starta afere nastojala da deluje „umirujuće i edukativno“.

Direktorka Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević je istakla da se „od šuma na vezama, došlo do sindroma nerazumevanja“ sa medijima i pozvala „na razum i sagledavanje grešaka kako se one ne bi ponavljale“.

- Novinari nikada neće prihvatiti paušalne osude, još manje ocene da su novinari tvorci ove afere - rekao je novinar Tomislav Zečević i dodao da su neke novine koristile sumnju za „čerečenje srpskog zdravstva“.

Lekari Instituta za onkologiju navode da su posle tekstova o davanju prekomernih doza citostatika neki pacijenti bili uplašeni i zbunjeni, ali da niko nije prekinuo terapiju.

Pozivu na tribinu nisu se odazvali predstavnici MUP.
J.Tomašević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi