Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zašto specijalni tužilac ne odgovara na pitanja UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 10. 2010.

Izvor: Politika

Zašto specijalni tužilac ne odgovara na pitanja UNS-a

„Ime Slavka Ćuruvije na tabli dedinjske ulice”, 6. 10.



Molim Vas da ispravite greške koje je u tekstu „Ime Slavka Ćuruvije na tabli dedinjske ulice” načinio Vaš novinar M. Luković. Slavko Ćuruvija je bio izdavač „Evropljanina” i „Dnevnog telegrafa”, a ne urednik „Nedeljnog telegrafa”, kako je objavljeno u „Politici”. Svojevremeno je bio suvlasnik „Nedeljnog telegrafa”, ali je odatle proteran nekoliko godina pre ubistva.

Nisam rekla, kako je „Politika” objavila, da na podatke iz ranije nepoznatog iskaza Miloša Simovića, sa kojim je Udruženje novinara Srbije letos upoznalo javnost, „tužilac nije reagovao priznajući i da ne razmatra taj trag”. Umesto toga, tražila sam da specijalni tužilac Miljko Radisavljević konačno odgovori na zahtev Udruženja novinara Srbije da se pokrene istraga o istrazi o ubistvu Slavka Ćuruvije. Smatramo neobjašnjivim da tužilac sve do letos nije bio upoznat sa iskazom Miloša Simovića iz akcije „Sablja”, koji upućuje na počinioce svirepog ubistva Slavka Ćuruvije.

Verujemo da je taj trag neophodno istražiti, kao i da je neophodna istraga o tome zašto ljudi koji navodno deset godina neumorno traže Ćuruvijine ubice nisu do sada uspeli čak ni da na jednom mestu skupe, i pročitaju, sve policijske spise u kojim se njegovo ubistvo pominje.

Za razliku od tužioca Radisavljevića, smatramo da nije pravo pitanje kako je iskaz Miloša Simovića dospeo u strane ruke. UNS je iskaz dobio u verziji na engleskom jeziku, ali ministar Ivica Dačić odmah je potvrdio njegovu autentičnost. Pravo je pitanje, po nama, zašto se iskaz nije davno pre našao u rukama specijalnog tužioca. Da tužilac nije celo leto izbegavao da nam pruži priliku da ga direktno pitamo, ne bih bila prinuđena da mu to pitanje javno postavljam petog oktobra 2010. godine, na otvaranju Ulice Slavka Ćuruvije. Na odgovor i dalje čekamo.

Ljiljana Smajlović,
predsednica Udruženja novinaraSrbije

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi