Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gardijan srušio sajt Vikiliks
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 09. 2011.

Izvor: Kurir onlajn

Gardijan srušio sajt Vikiliks

Nadležni u Vikiliksu, sajtu specijalizovanom za objavljivanje poverljivih depeša diplomata SAD, optužili britanske novinare za obaranje portala



Čelnici Vikiliksa optužili su novinara lista Gardijan da je odao lozinke za pristup arhivi u kojoj su i neredigovani američki diplomatski telegrami. Kako su saopštili, protiv počinilaca već su preduzeli pravne mere.

Britanski list negirao je optužbe i naveo da je Vikiliks puštao neredigovane depeše preko sigurnog servera nekoliko sati, a zatim isključio server i sklonio dokumente.

- Međutim, ti isti dokumenti i lozinke kasnije su objavljeni na BitTorentu, sajtu koji se obično koristi za distribuciju filmova i muzike - naveo je Gardijan.

Britanski list je takođe demantovao tvrdnje da se lozinka pojavila u knjizi koja je izašla u februaru i tvrdi da je link za celu bazu podataka objavio neimenovani korisnik Tvitera, koji je pronašao sledeći trag objavljen u drugim medijima i na Vikiliksovom Tviter nalogu.

To je dovelo do objavljivanja čitave Vikiliksove arhive od 251.000 telegrama preko interneta bez redigovanja, što je ugrozilo izvore koji su razgovarali sa američkim diplomatama pod uslovom da ostanu anonimni, naveo je Gardijan.

Antrfile:Kurir došao do kompletne Asanžove arhive!


Novinari Kurira u sredu uveče, među prvima na svetu, uspeli su da pronađu lozinku koja je otvorila čitavu Vikiliksovu arhivu. U roku od nekoliko minuta uspeli smo da skinemo oko 251.000 dokumenata, odnosno 1,6 gigabajta necenzurisanog, a dobrim delom do sada neobjavljenog materijala koji je Džulijan Asanž držao u tajnosti kako bi osigurao svoju bezbednost.

Ubrzo je Vikiliks oboren, kao i svi forumi na kojima se pojavila ova lozinka, ali Kurir je došao u posed velikog broja skrivenih depeša iz Srbije koje otkrivaju mnoge zakulisne radnje srpskih političara.

Naše čitaoce narednih dana ćemo upoznati sa sadržajem ovih dokumenata.

E. K.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi