Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Veliko spremanje za ulazak u EU
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 10. 2011.

Izvor: Kurir

Veliko spremanje za ulazak u EU

Preporuke iz Brisela



U izveštaju Evropske komisije kao problemi navode se kontrola javnih nabavki, izdavanje građevinskih dozvola, krijumčarenje droge, sloboda medija...

Osim preporuke da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i pohvala za dosad učinjeno, Evropska komisija je u poslednjem izveštaju ukazala i na neke stvari koje treba da popravimo.

Što se tiče funkcionisanja državnih institucija, u EK procenjuju da Srbija mora da „poradi“ na ulozi parlamenta u političkom životu - odnosno, ocenjeno je da Skupština treba da ima veći nadzor, a Vlada bolju politiku planiranja, koordinacije i implementacije zakona.

Što se sudstva tiče, u Briselu procenjuju da treba popraviti skor u istragama, procesima i konačnim presudama u slučajevima korupcije na svim nivoima.

Takođe, ozbiljno su zabrinuti zbog kontrole javnih nabavki, privatizacije, prostornog planiranja i građevinskih dozvola.

„Pranje novca i krijumčarenje droge nalaze se među ključnim oblastima zbog kojih smo ozbiljno zabrinuti i istrage i procese u ovim oblastima treba nastaviti. Uslovi u zatvorima su takođe pitanje za ozbiljnu zabrinutost“, piše u Mišljenju EK o Srbiji.

U preporukama koje se tiču celog zapadnog Balkana, Evropska komisija ukazala je na problem u slobodi medija. Tu se govori o političkim uticajima na novinare i o tome da su oni nedovoljno zaštićeni. Ukazuje se i na probleme zbog netransparentnosti u vlasništvu u medijima.

„Brojni slučajevi napada i ubistava novinara, i posle nekoliko godina ostaju nerešeni“, navodi se u izveštaju.

Komisija ozbiljno shvata navode iz izveštaja Dika Martija i daje punu podršku sprovođenju istrage o trgovini ljudskim organima na Kosovu koju radi Euleks.„Veoma je važno da se zaštite svedoci u svim procesima“, piše u Mišljenju EK o Srbiji.

Antrfile : Na čemu komšije treba da rade

Hrvatska

- sudstvo i osnovna prava
- pravda, sloboda i bezbednost
- politika konkurentnosti
- izjave političara koje ugrožavaju proces pomirenja u regionu

Makedonija

- sukob s Grčkom zbog imena
- dobrosusedski odnosi

Crna Gora

- vladavina prava
- korupcija na visokom nivou
- slučajevi organizovanog kriminala

Bosna i Hercegovina


- nedostatak zajedničkih interesa
- etnička diskriminacija
- usvajanje pojedinih zakona

Gordana Raković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi