Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novi vlasnici uništili novine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 11. 2011.

Izvor: Danas

Novi vlasnici uništili novine

Poništena privatizacija kragujevačkog nedeljnika Svetlost


Privatizacija poznatog kragujevačkog nedeljnika Svetlost poništena je, zvanično je preksinoć potvrđeno iz Agencije za privatizaciju, koja će u narednih nekoliko dana imenovati privremenog upravnika državnog kapitala u toj medijskoj kući.

Promena vlasničke strukture Svetlosti poništena je jer, obrazložili su nadležni u Agenciji, tročlani vlasnički konzorcijum lista nije uplatio petu ratu kupoprodajne cene kragujevačkog nedeljnika.

Svetlost je, u maju 2007, prodata za 21 milion dinara, odnosno tadašnjih oko 260.000 evra, sa rokom otplate od šest godina. Godišnja rata za otplatu ukupne kupoprodajne cene iznosila je 43.500 evra.

Račun Svetlosti u blokadi je već 355 dana, zbog prinudne naplate potraživanja od 3,7 miliona evra. Koliki su stvarni gubici i dugovi Svetlosti prema državi, poveriocima i zaposlenima, moraće da ustanovi privremeni upravnik državnog kapitala u firmi, koji će, u naredna tri meseca analizirati finansijsku situaciju u toj medijskoj kući, a zatim predložiti mere vezane za eventualno novu privatizaciju, ili pokretanje stečajnog postupka.

S ovim u vezi valja napomenuti da su prostorije Svetlosti, u Ulici Branka Radičevića u centru Kragujevca, prazne i zamandaljene već nedeljama unazad, a da su telefoni redakcije odavno isključeni i izbrisani iz službene evidencije Telekoma Srbije.

Zaposleni u Svetlosti, koji štrajkuju već devet meseci, nisu mogli da dobiju zvanično obaveštenje, odnosno potvrdu informacije da je privatizacija njihovog lista zaista poništena.

- Iz medija smo saznali da je privatizacija Svetlosti poništena, ali u Agenciji za privatizaciju nismo mogli da proverimo tu informaciju. Odlučili smo da ponovo počnemo da se okupljamo u zgradi, u kojoj se nalaze prostorije lista, pošto očekujemo da će do kraja nedelje, ipak morati da nas zvanično obaveste o daljoj sudbini novina - kaže za naš list Nena Bogdanović, sekretar sindikalne organizacije u Svetlosti, napominjući da će se štrajkački odbor zaposlenih u tom nedeljniku, krajem sedmice obratiti javnosti.

Tom oglašavanju pobunjenih novinara Svetlosti trebalo bi, saznaje naš list, da prisustvuje i predsednica Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Verica Barać.

Poznavaoci medijske scene u Šumadiji pretpostavljaju da je privatizacija Svetlosti poništena zbog totalno neregularne situacije koja u toj medijskoj kući traje još od privatizacije, u proleće 2007, a koja se ove godine izrodila u poslovno-uređivačku agoniju lista.

Novinari, urednici i ostali zaposleni u Svetlosti, naime, štrajkuju od početka godine, zahtevajući isplatu zarada i uplatu doprinosa za PIO, ali su novine, uprkos tome, i uz kršenje svih propisa iz oblasti radnog zakonodavstva, izlazile svakog četvrtka.

Antrfile : Štrajk od početka 2011.

Kragujevački nedeljnik Svetlost, jedan od najstarijih listova te vrste u Srbiji, privatizovan je u maju 2007. kada ga je na aukciji kupio konzorcijum, na čelu sa ovdašnjim biznismenom Gvozdenom Jovanovićem.

Tadašnja redakcija, u međuvremenu je napustila Svetlost i osnovala novi nedeljnik Kragujevačke novine. Nakon toga formirana redakcija Svetlosti, ubrzo je, zbog neisplaćenih zarada, počela da organizuje štrajkove, da bi, početkom ove godine, totalno obustavila rad.

Z. Radovanović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi