Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Udar na štampu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 12. 2011.

Izvor: Kurir

Udar na štampu

Šeici iz Saudijske Arabije preko svog čoveka, Fahrudina Radončića, vlasnika Dnevnog avaza, hoće da kupe Pobjedu, zainteresovani i za medije u Srbiji


Beograd - Krenuli u osvajanje tržišta! Šeici iz Saudijske Arabije preko svog čoveka, Fahrudina Radončića, vlasnika Dnevnog avaza, nameravaju da kupe crnogorski list Pobjeda, a zainteresovani su i za medije u Srbiji.

Njihov glavni cilj je širenje političkog i kulturnog uticaja na celom Balkanu. Crnogorski mediji su juče objavili da je Radončić ponudio jedan evro za kupovinu većinskih državnih akcija provladinog dnevnika Pobjeda, uz obećanje da će 2,1 milion evra investirati u štampariju i informacionu tehnologiju u trogodišnjem periodu.

- Radončić je u Bosni poznat po svojim vezama s arapskim svetom. Dobio je ogroman novac i podršku iz Saudijske Arabije da pokupuje medije u Srbiji i Crnoj Gori kako bi sprovodili svoju politiku i proširili uticaj. Takođe, on je bio jedan od ključnih igrača prilikom dovođenja TV Al Džazira na Balkan. Njegov cilj je jasan - da za što manje novca kupi što više medija, a onda da otpusti „višak“ novinara i dovede svoje ljude iz Sarajeva da uređuju srpska glasila - tvrdi izvor Kurira iz bosanskog državnog vrha.

Radončić je najavio gradnju stambeno-poslovnog objekta na sadašnjoj vrednoj lokaciji dnevnog glasila Pobjeda. Štaviše, on traži da država Crna Gora preuzme dugoročne kredite Pobjede kod Erste i Podgoričke banke, u nominalnom iznosu od 6,47 miliona evra. On je ponudio da preuzme kratkoročne obaveze preduzeća, koje na kraju novembra iznose četiri miliona evra. Taj iznos podrazumeva dugovanja radnicima, dobavljačima i državi. Kompanija „Avaz“ predviđa da do kraja 2015. godine smanji broj zaposlenih na oko 170.

Tenderska komisija za privatizaciju Pobjede predložila je juče Savetu za privatizaciju crnogorske vlade da počne pregovore sa sarajevskim „Avazom“ o prodaji 86 odsto akcija države u najstarijem crnogorskom dnevnom listu.

Predsednik Tenderske komisije i ministar finansija Milorad Katanić kazao je na konferenciji za novinare da je ponuda „Avaza“ formalno ispravna, da s jedinim ponuđačem treba početi pregovore, ali i naveo da je potrebno „poboljšati ponudu i definisati je u delu koji se odnosi na socijalni program, investicije i biznis-plan“.

Antrfile: Kurir prvi otkrio zaveru

Gostujući u emisiji „Između dve vatre“ na B92, izvršni direktor Kurira Nebojša Rosić je još 14. decembra otkrio da vlasnik „Avaza“ kreće u kupovinu medija po Balkanu.

- Jedan sarajevski izdavač prljavim kapitalom narko-kartela s Kosova planira da kupuje medije po Balkanu i Srbiji. Namera mu je da kupi Politiku, Večernje novosti i Dnevnik - kazao je Rosić.

E. K.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi