Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Istraga o smrti Dade Vujasinović prioritet
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 04. 2010.

Izvor: RTS

Istraga o smrti Dade Vujasinović prioritet


Direktor policije Milorad Veljović potvrdio je da je policija dobila zahtev od Tužilaštva da nastavi istragu u slučaju ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović i istakao da je taj slučaj prioritet u radu policije. 

Na proslavi dana helikopterske jedinice MUP-a Srbije, Veljović je rekao da je u istrazi zaključeno da Dada Vujasinović najverovatnije nije izvršila samoubistvo, već da se radi o ubistvu i da policija postupa po tom zahtevu Tužilaštva.

Prema njegovim rečima, taj slučaj, ali i slučajevi ubistva ostalih novinara, prioritet su u radu policije.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić podsetio je da je nakon stupanja na dužnost razgovarao sa prethodnim ministrom Draganom Jočićem, koji ga je obavestio da je policija završila istragu o svim slučajevima ubistva novinara i da je Tužilaštvo na potezu.

Dačić se založio za rešavanje svih slučajeva ubistva novinara, ali je dodao da je šansa za rešavanje tih slučajeva bila veća neposredno po njihovom izvršenju, nego sada deset i više godina kasnije.

NUNS: Ubice na slobodi i 16 godina posle 

Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Nadežda Gaće podsetila je da se u četvrtak navršava 16 godina od ubistva novinarke Dade Vujasinović, a da još nisu poznate njene ubice, kao ni ubice Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

"Iako policija svakodnevno rešava mnogobrojne slučajeve ubistva, neverovatno je da su samo ubistva novinara tako savršeno urađena da ne postoje nikakvi tragovi", naglasila je Gaće na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, NUNS je u proteklih mesec dana o ovim ubistvima razgovarao sa republičkim javnom tužiocem Zagorkom Dolovac i tužiocem za organizovani kriminal Miljkom Radisavljevićem, koji su rekli da žele da reše ove slučajeve, ali da im nedostaju svedoci.

"Očigledno da srpski pravosudni sistem računa na to da ga može spasiti samo griža savesti kod ubice", ocenila je Gaće.

Gaće je podsetila da je NUNS proteklih godina pisao pisma ministru policije i premijeru, a 10. marta ove godine i predsedniku države Borisu Tadiću, zahtevajući da se ti slučajevi reše što pre.

Predsednica NUNS-a je ukazala da je tek prošle godine u januaru Tužilaštvo prekvalifikovalo slučaj, jer su se pojavili novi momenti koji ukazuju na mogućnost ubistva Dade Vujasinović.

"Od kraja 2007. do danas ni policija ni tužilaštvo u Jagodini ništa novo nisu saznali ni u vezi sa ubistvom Milana Pantića, iako je prema izveštaju policija razgovarala sa više od 2.000 svedoka, dok je oko 500 ljudi bilo na detektoru laži, i tu je ceo slučaj stao", podsetila je Gaće.

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva u svom stanu 8. aprila 1994. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi