Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Srpskim novinarima u Zagrebu prete smrću!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 10. 2010.

Izvor: Pres

Srpskim novinarima u Zagrebu prete smrću!



Beograd - Glavni urednik i članovi redakcije srpskog nedeljnika „Novosti“ koji izlazi u Zagrebu dobijaju ozbiljne pretnje smrću i pod žestokim su pritiskom skoro celokupne hrvatske javnosti.

Zbog naslovne strane na kojoj se o padu dva hrvatska MIG-a pisalo pod naslovom „Obadva, obadva su pala!“, otvoreno se poziva na zabranu „Novosti“ i ubistvo glavnog urednika Radeta Dragojevića! Nedeljnik „Novosti“ u samo dva dana javno je dva puta žestoko kritikovao i predsednik Ivo Josipović.

Sporni naslov je uzbudio celu Hrvatsku zato što je otvorena aluzija na usklik hrvatskog vojnika kod Šibenika, 21. septembra 1991. godine, prilikom rušenja dva jugoslovenska MIG-a. On je tada, naime, pred kamerama HRT-a radosno uzviknuo upravo: „Obadva, obadva su pala!“

I pored žestokih kritika koje im je uputio čak i predsednik Hrvatskog helsinškog odbora Zvonimir Čičak, srpske „Novosti“ su u internet izdanju ponovile gotovo istu naslovnu stranu, ovog puta na crvenoj podlozi i sa porukom: „Za Čička i sve one koji nisu shvatili - drugo poboljšano izdanje“.

Ovim povodom oglasio se i hrvatski Generalštab, ocenom da je neprihvatljivo stavljanje u isti kontekst pad hrvatskih vojnih aviona i „obaranje neprijateljskih jugoslovenskih aviona koji su razarali Hrvatsku“.

Glavni urednik „Novosti“ Rade Dragojević juče je isključio svoj mobilni telefon, a na telefon u redakciji niko se nije javljao. Ceo slučaj nije hteo da komentariše ni Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća, koje je izdavač lista.

U odbranu „Novosti“ stalo je Hrvatsko novinarsko društvo, koje je zatražilo punu zaštitu redakcije i novinara. Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović pozdravila je odluku redakcije „Novosti“ da ponovi spornu naslovnu stranu.
M. Marković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi