Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dosta bučnih reklama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 12. 2010.

Izvor: Kurir

Dosta bučnih reklama


Zahvaljujući inicijativi novinarke "Kurira", TV stanice će uskoro morati da utišaju ekonomsko-propagandni program

BEOGRAD - Dosta je bilo probijanja ušiju! Televizor koji je „mirovao“ za vreme redovnog programa odjednom počinje da urla, galami, vrišti - kad počnu reklame?! Ne brinite, s vašim televizorom je sve u redu, a volumen ne pojačavaju duhovi. To rade TV stanice, kako bi naterale gledaoce da obrate pažnju na sadržaj reklama.

Nije retkost da zvuk za vreme EPP bude i duplo jači nego za vreme redovnog programa! Iako Zakon o oglašavanju ne kažnjava ovu bahatost, odgovorni iz RRA su, pošto smo ih obavestili da je američki Kongres posle brojnih žalbi gledalaca usvojio zakon koji zabranjuje televizijskim stanicama da pojačavaju ton tokom EPP, obećali da će i oni učiniti isto!

- Ovo je odlično što ste mi rekli! Vi iz Kurira svašta saznate! Do 24. decembra se šalju zamerke na Nacrt zakona o oglašavanju i ja vam obećavam da ću predložiti da se i kod nas ovakav postupak stanica kažnjava! - kaže za Kurir profesor Goran Peković, član Saveta RRA, i poziva sve građane koji primete ovu pojavu da je prijave.

Tonski snimatelj Ivan Pjević kaže pojačavanje reklama zvanično odobravaju i naručuju pojedini urednici.

- Znam neke ljude koji „pakuju“ te reklame u jedan niz za emitovanje. Od njih se očekuje da zvuk bude usnimljen vrlo jako, gotovo premodulisano! - objašnjava tonac.

Antrfile : Krše Zakon o reklamama!

- Prva, Hepi, Pink, ali i RTS su televizije koje iz meseca u mesec prave veliki broj prekršaja vezanih za dužinu trajanja reklama! - kaže Goran Peković. On dodaje da je RTS za vreme Svetskog prvenstva u fudbalu uporno reklamirao pivo u terminu od 13 časova iako ih je RRA više puta opominjala da to ne čine.
- Reklamiranje alkoholnih pića je dozvoljeno tek od 19 časova, ali su čelnici Javnog servisa izračunali da će im i pored plaćanja kazne dobit biti ogromna - objašnjava Peković i dodaje da je sada sve u rukama suda, za koji veruje da će kazniti emitere koji su se oglušili o zakon.

Katarina Martić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi