Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinari bez zaštite?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 04. 2011.

Izvor: Večernje novosti

Novinari bez zaštite?

Osnovno tužilaštvo u Somboru odbacilo krivičnu prijavu

Kula - U radnjama osumnjičenih nema elemenata navedenog krivičnog dela, kao ni drugog dela koje se goni po službenoj dužnosti - zaključak je Osnovnog tužilaštva u Somboru koji je potpisala Snežana Bobić, zamenik javnog tužioca, a povodom slučaja nasilnog izbacivanja novinara sa sednice SO Kula 16. februara.

Novinarkama „Večernjih novosti“ Branki Baletić i „Blica“ Ranki Ivanoskoj - koje su podnele krivičnu prijavu protiv kulskih funkcionera povodom incidenta, kada je privatno obezbeđenje primenom fizičke sile, bez upozorenja, izbacilo „neakreditovane“ predstavnike medija - tužilaštvo je preporučilo da ukoliko smatraju suprotno, same preduzmu krivično gonjenje i to podnošenjem zahteva za sprovođenje istrage ili optužnice Osnovnom sudu u Somboru.

Ovo je bila prilika, po mišljenju dopisnika ova dva dnevna lista, da pravosudni organi pokažu na delu šta znači član 138. stav 3. KZ kojim su novinari zaštićeni kao i političari.

Ovakva odluka tužilaštva baca u senku sve osude u javnosti koje je izazvao pravilnik SO Kula, kao i čitav slučaj.

O odluci Osnovnog tužilaštva u Somboru obavešten je republički i pokrajinski ombudsman pred kojim će se naći kompletan slučaj.Sumnjajući u rad Osnovnog tužilaštva u Somboru, novinarke su 31. marta uputile žalbu Republičkom javnom tužilaštvu, a njihova krivična prijava, kao neosnovana, odbačena je 1. aprila, kada je i zaprimljena žalba u Republičkom tužilaštvu.

Pritužba na rad Osnovnog tužilaštva u Somboru je, po odluci Apelacionog tužilaštva, prosleđena Višem javnom tužilaštvu Sombor, gde je trenutno na radu.

Antrfile : snimak bez snimka

Iako je poverenik za informacije od javnog značaja uputio opštini Kula rešenje po kome se nalaže da novinarkama „Novosti“ i „Blica“ dostave kompletan snimak sa sednice 16. februara na kome se vidi nasilna intervencija pripadnika obezbeđenja tokom izbacivanja iz sale SO Kula - novinarke su ponovo dobile isti četvorosatni snimak nadzornih kamera, na kome nedostaje samo deo njihovog izbacivanja.

V. N.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi