Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  U Srbiji je vest kad osoba sa retkom bolešću bude primljena na posao
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 07. 2019.

Autor: Milan Stojanović Izvor: N1

U Srbiji je vest kad osoba sa retkom bolešću bude primljena na posao

Jovana Cvetković, koja od rođenja boluje od retkog poremećaja koji podrazumeva iznenadne natekline po telu, licu i unutrašnjim organima, morala je, češće od drugih, da odsustvuje sa posla. Nakon problema u niškoj redakciji u kojoj je radila kao novinar, napustila je posao i bez velikih očekivanja - prijavila se na konkurs u jednoj IT kompaniji.

U gradu u kome većina novinara radi za minimalac i sa neadekvatnim ugovorima, jedna novinarka, i pored borbe sa opasnim zdravstvenim problemom, uspela je da svoje znanje, talenat i ono za šta se školuje – iskoristi na pravi način.

I da zbog retkog, naslednog i, što je najnezgodnije - nepredvidivog Hereditarnog angioedema (HAE), od koga boluju samo dve osobe u Nišu - njena majka i ona - nema problema na poslu.

"Kada sam došla u Beter Kolektiv na razgovor, u suštini sam, možda, i očekivala neku vrstu diskriminacije, s obzirom na to da sam se na prethodnim konkursima susretala sa time, uostalom i na prethodnim radnim mestima", priča Jovana Cvetković, asistent za PR i zajednicu Beter Kolektiv, Niš.

Upravo zato što nije neko ko želi da sakrije stanje u kome jeste.

"To je svakako stavka u mom CV-u, da jesam neko ko je aktivista Udruženja HAE Srbija", navodi Cvetkovićeva.

Jer, ovaj sindrom, dodaje, predstavlja stanje sa kojim ona može i mora da živi i radi, a svakako je reč o jednoj iz korpusa retkih bolesti za čije se lečenje u Srbiji, upravo Jovana i izborila.

"Moj menadžer, kada sam došla na razgovor za posao, je zapravo već znao šta je hereditarni angioedem, raspitao se već, malo je "guglao" i shvatio da sam zapravo ja, zajedno sa članovima udruženja HAE Srbija, uradila kampanju koja je zapravo dovela do toga da oboleli od HAE u našoj zemlji dobiju terapiju i lekove i to je bio plus u mojoj radnoj biografiji", priča sagovornica N1.

"Kada smo je zapošljavali, jedna od naših ambicija bila je da postanemo jedna od poznatijih IT kompanija u jugoistočnoj Srbiji. Jovana je uspela i da nadmaši naša očekivanja. Već nakon sedam meseci – kada pitate u gradu za našu firmu, praktično svi znaju za nas. Stvarno je uradila dobar posao", kaže Jakob Folmand, poslodavac.

A posao je asistenta za odnose sa javnošću i saradnju sa zajednicom, o čemu svaka kompanija, odgovorna prema zaposlenima i sredini u kojoj radi i – brine. U slučaju ove IT firme, koja posluje bez ikakvih subvencija države, a upravo je zaposlila stotog radnika u Nišu, svedoči upravo slučaj zapošljavanja u punom radnom vremenu mlade stručnjakinje koja, zbog prirode bolesti, češće od drugih odsustvuje sa posla.

"Mi tražimo najbolje i najtalentovanije, a ako diskriminišemo ljude na bilo koji način – sužavamo svoj izbor. Imamo divne zaposlene i ako neko ima zdravstveni problem, što je prirodno, fleksibilni smo, i onda smo svi zajedno na dobitku", naglašava Folmand.

Na dobitku su i zaposleni koji vole stoni fudbal, jer u pauzama mogu da odmore misli od programiranja i brojki baš igrajući tu igru.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi