Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Korhec: Nije tačno da nam EU to traži
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 08. 2011.

Izvor: Dnevnik

Korhec: Nije tačno da nam EU to traži

Privatizacija manjinskih medija

Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne zajednice Tamaš Korhec smatra da bi lokalnim zajednicama trebalo dozvoliti da budu vlasnici medija na manjinskim jezicima, odnosno da budu izuzeti iz obavezne privatizacije navedene u nacrtu strategije razvoja medijskog prostora u Srbiji.

– Za sada se radi samo o nacrtu medijske strategije, a ja sam i u razgovoru s ministrom za kulturu, informisanje i informaciono društvo Predragom Markovićem saznao da ni on nije za obaveznu privatizaciju svih medija, što znači da nismo uzalud protestovali – dodao je Korhec u jednoj emisiji na mađarskom jeziku na RTV-u.

Prema njegovom mišljenju, neke interesne grupe i uticajni pojedinci pokušavaju građanima Srbije da predstave da Evropska unija od nas zahteva privatizaciju svih medija, pa i manjinskih.

– To jednostavno nije tačno jer je i unutar EU na tom polju praksa veoma raznolika. U velikom broju zemalja članica, naime, postoje glasila u državnom vlasništvu i ona u vlasništvu lokalnih samouprava, a i Ustav Srbije, član 75, zabranjuje da se mediji na manjinskim jezicima potpuno privatizuju – istakao je Korhec.

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara ne poriče pravo da se i privatni kapital uključi u kupovinu medija, pa i manjinskih, ali je uveren u to da se “uniformisana i obavezujuća privatizacija ničim ne može opravdati”.

– Dosadašnja praksa je pokazala da je u privatizovanim glasilima, posebno elektronskim, smanjen broj emisija na manjinskim jezicima, a negde su čak i ukinute. Pozitivan primer Radio Srbobrana je samo izuzetak koji potvrđuje pravilo – zaključio je Korhec u emisiji “Naši dani”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi