Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Osamnaest radnika štamparije otpušteno zbog štrajka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 08. 2011.

Izvor: Dnevnik

Osamnaest radnika štamparije otpušteno zbog štrajka

Nastavljeno previranje u „Dnevnik holdingu”

Osamnaest radnika Štamparije „Dnevnik” dobilo je otkaz zbog, kako je navedeno u rešenju, učešća u nezakonitom štrajku pošto se protiv njega izjasnio većinski sindikat.

Rukovodstvo „Dnevnik holdinga” potvrdilo je otkaze za 18 radnika, tvrdeći da štrajk nije bio zakonit jer nije dobio potrebnu podršku većine zaposlenih. Predsednik Upravnog odbora „Dnevnik holdinga” Zlatomir Momirov izjavio je Tanjugu da se zbog obustave rada, pre svega u rotaciji Štamparije, list „Dnevnik” još od prošle srede štampa u „Forumu” pa matična kuća, kako ističe, trpi još veće gubitke.

Prema njegovim rečima, kako prenosi ova agencija, sam štrajk je u principu bio legitiman jer se radnicima Štamparije zaista duguje desetak plata, ali on ističe da je ipak morala biti sprovedena odluka većine zaposlenih, a ona je bila da se odustane od obustave rada.

Momirov je izrazio sumnju da postoji veza između nezakonitog štrajka dela radnika Štamparije i nedavne odluke Osnovnog suda u Novom Sadu po kojoj „Dnevnik Vojvodina pres„ treba da vrati „Dnevnik holdingu„ logo najstarijeg dnevnog lista na srpskom jeziku u Vojvodini. On dodaje da „materijalnih dokaza o eventualnoj osveti nemamo, ali je činjenica da se odluka o nastavku štampanja lista ’Dnevnik’ u ’Forumu’ poklapa s prvostepenom odlukom suda”.

- Rukovodstvo „Dnevnik Vojvodina presa”, zajedničke firme holdinga i nemačkog VAC-a, koji se u međuvremenu povukao, odbilo je da vrati štampanje lista u matičnu štampariju, iako smo obezbedili rezervne radnike u rotaciji – podvukao je Momirov.

S druge strane, otpušteni radnici odbili su da potpišu otkaze te su oni, po odluci rukovodstva „Dnevnik holdinga„, istaknuti na oglasnoj tabli, a za 18, sada već bivših radnika Štamparije, zabranjen je ulazak u zgradu.

Članica Štrajkačkog odbora Biljana Simunić potvrđuje da oni nisu primili rešenje o otkazu jer smatraju da su nezakonito otupšteni, i podseća na to da su štrajk započeli zato što im preduzeće duguje 11 zarada te da dve godine nemaju uplaćeno zdravstveno osiguranje pa samim tim ni mogućnost da se leče, a ne zato što ih je neko na to nagovorio, dodajući da je muka radnike naterala da rizikuju radno mesto.

Osim toga, ističu otpušteni radnici, otkaze je pokušalo da im uruči obezbeđenje, a ne neko od rukovodilaca ili iz pravne službe, što bi bilo logično.

Nakon konsultacija s Gradskim savezom samostalnih sindikata Novog Sada odlučili su da svaki radnik koji je dobio otkaz uzme s oglasne table rešenje i danas ga odnese u Inspekciju rada, ali i da s njima protestuju ispred pokrajinskih institucija.

Pokrajinski sekretar za rad i zapošljavanje Miroslav Vasin kaže za naš list je Vlada Vojvodine u protekle tri godine uložila ne samo mnogo para već i napora da „Dnevnik holding„ vrati na noge, dodajući da bi on odavno prestao da postoji da nije njihove pomoći.

- Pre nekoliko dana saznali smo za štrajk dela zaposlenih u Štampariji i da to za posledicu ima da se list „Dnevnik” opet štampa u „Forumu„ – ističe Vasin.

- U Vladi Vojvodini smo to tretirali kao unutrašnju stvar preduzeća. Obavili smo razgovor s menadžmentom i s predsednicima Upravnog odbora, a oni su nam preneli da je reč o nezakonitom štrajku i da će radnici koji su krivi što je izgubljen tako značajan posao kao što je štampanje lista „Dnevnik” za to snositi posledice. Nismo znali da li te najavljene sankcije znače otkaz ili neku drugu kaznu i nismo ni želeli da se u to mešamo, stavljajući ponovo do znanja da je to unutrašnja stvar „Dnevnik holdinga„.

Ako je došlo do nezakonitosti u otkazima za tih 18 radnika, oni treba da se obrate Inspekciji rada i siguran sam da će ona oceniti da li je zakonska procedura ispoštovana ili ne. Vlada Vojvodine nema pravo da se meša u unutrašnje stvari „Dnevnik holdinga„ jer bi svako naše mešanje bilo oduzimanje onih prava i ingerencija koje pripadaju menadžmentu i Upravnom odboru preduzeća.

On je dodao da je dug od bar deset plata nasleđen iz ranijeg perioda, odnosno pre nego što je Vlada Vojvodine ušla u rešavanje problema.

- Jednostavno, problem se mora rešavati unutar kolektiva, a uputićemo ih i na Inspekciju rada ako misle da su nezakonito otpušteni. Nama su menadžment i Upravni odbor preneli da je „Dnevnik holding„ pretrpeo izuzetnu štetu zbog obustave rada jer je to dovelo do gubitka posla, odnosno štampanja lista „Dnevnik” – kazao je Vasin.

-Mnogo smo učinili za „Dnevnik holding„ i zaista ne možemo odgovarati za sve što se u tom preduzeću dešava niti odlučivati šta će oni učiniti i kako će se izboriti da bi opstali.

E. D.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi