Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Živojin Rakočević: Kosovo i Metohija je medijska meka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 12. 2019.

Izvor: RTS

Živojin Rakočević: Kosovo i Metohija je medijska meka

Novinar i književnik Živojin Rakočević dobitnik je nagrade "Aleksandar Tijanić". Da li borbenost ima alterantivu kada živite na Kosovu i Metohiji?

Nagrada "Aleksandar Tijanić" dodeljuje se za borbenost u novinarskom izražavanju i za originalan novinarski potez.

Borbenost novinara, književnika i direktora Doma kulture u Gračanici Živojina Rakočevića prepoznale su kolege i zbog toga odlučili da baš on bude ovogodišnji dobitnik nagrade "Aleksandar Tijanić".

Gostujući u Jutarnjem programu, Rakočević je rekao da se bez borbenosti ne može nigde živeti, a da je Kosovo i Metohija medijska meka. 

"U osnovi tu se radi o načinu života koji vas stalno podstiče da radite, da se borite protiv raznih prepreka i protiv desetina i stotina ograničavanja vaše slobode, vaših napora da nešto pozitivno uradite, da imate grad, svedočite pored najvažnijih kulturnih, duhovnih i nacionalnih tačaka našeg naroda", istakao je Rakočević.

Takođe, da se sučavate sa licima ljudi, sa njihovom ugroženošću, sa njihovom naizgled beznadežnom izolovanošću, dodaje Rakočević.

Prema njegovim rečima, to su problemi koji se dešavaju i pred očima Evrope, i koje niko ne vidi i onda se moraju stalno predstavljati javnosti, ukazivati na ta lica na kojima se lomi naš život, naša ukupna istorija, naša duhovnost, naš odnos prema slabijima...

Međutim, kako ističe, srpski narod na Kosovu i Metohiji je preživeo iako je većina očekivala suprotno. 

"Tu su dva modela. Jedan je model istorijskog trpljenja i model istorijskog preživljavanja i načina da se opstane, a drugi je model kulturnog obrasca koji se tamo formirao", kaže Rakočević.

Tamo je, kaže, naš Notr Dam koji je u Dečanima, tamo je naša Sikstinska kapela koja je Bogorodica Ljeviška i to su činjenice koje moramo stalno da ponavljamo čak i sebi.

Video snimak je na sajtu RTS.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi