Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Krivično delo mimo profesije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 09. 2011.

Izvor: Pravda

Krivično delo mimo profesije

Struka osudila pretnje Bojana Božovića upućene" Pravdi"

Beograd - Pretnje i neprimerene reči upućene u pismu redakciji „Pravde" od novinara albanske televizije „Klan" Bojana Božovića, zbog prenošenja njegove izjave albanskoj „Top čenel" da zna ko je ubio pripadnika ROSU, predstavljaju najgrublje kršenje novinarske profesije i krivično delo, smatra Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije.

- Ne znam raspolaže li Bojan Božović mogućnošću da svoje pretnje sprovede u delo, ali je sasvim sigurno da njegovi maniri i rečnik nemaju nikakvog dodira sa novinarskom profesijom. Po krivičnom zakoniku Srbije Božovićeve pretnje „Pravdi" svakako predstavljaju krivično delo - kaže Ljiljana Smajlović.

Podsetimo, novinar albanske televizije „Klan" Bojan Božović otvoreno je u pismu poslatom „Pravdi" pretio našoj redakciji i novinarima zbog toga što smo preneli njegovu izjavu da zna ko je ubica pripadnika ROSU. Te reči je izrekao gostujući na albanskoj televiziji „Top čenel".

- Nemoj da vam nađem nekog novinara na Kosovu slučajno, a ako mi se išta desi porodici sa zadovoljstvom ću vam u Beogradu pokazati koji sam ludak - stoji, između ostalog, u Božovićevom pismu upućenom našem listu.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović nije želeo da komentariše Božovićeve pretnje, s obrazloženjem da nije video tekst objavljen u našem listu, gde su te preteće reči navedene, a bez komentara bio je i Željko Tvrdišić iz Društva novinara Kosova i Metohije.

Pretnje Bojana Božovića krajnje neprimerenim ocenjuje i Mirjana Tomić iz Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO) sa sedištem u Beču, koja naglašava da verbalni napadi i vređanje ne mogu da budu vid komunikacije među kolegama.

- Ovo je zaista specifičan slučaj, gde novinar napada novinare. Nikako ne možemo podržati bilo čije pretnje, a pogotovo kada one dolaze od novinara ljudima iz branše. Čak da je nešto i pogrešno preneto, pretnje fizičkom silom nisu rešenje, već krivično delo - kaže Tomić.

Antrfile: Podignite krivičnu prijavu

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da bilo kakva pretnja nečijoj bezbednosti i sigurnosti predstavlja krivično delo, za koje su zaprećene stroge kazne po zakonu, i pozivaju redakciju da podigne krivičnu prijavu protiv dotičnog novinara.

S. Milovanović


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi