Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pres oslobodio svog novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 09. 2011.

Izvor: Pres

Pres oslobodio svog novinara

Drama u Južnoj Osetiji konačno se bliži kraju. Vlasti samoproglašene republike odlučile da posle šest dana iz zatvora puste našeg Viktora Lazića. Posle akcije koju je pokrenuo Pres i alarmiranja svetskih novinarskih udruženja, Ministarstvo spoljnih poslova Južne Osetije obavestilo našu ambasadu u Moskvi da će Lazić danas biti oslobođen

Beograd - Novinar Presa i najpoznatiji srpski avanturista Viktor Lazić danas će biti pušten iz zatvora u Južnoj Osetiji, posle šest punih dana, koliko je bez razloga i bez optužnice čamio u kazamatu u gradu Činvaliju.

Vlasti ove samoproglašene republike najverovatnije će ga proterati u Gruziju, ali postoji mogućnost i da mu dozvole da se, posle svega, slobodno prošeta tom nepriznatom državom.

Tu vest su juče popodne predstavnici ministarstva spoljnih poslova Južne Osetije usmeno saopštili srpskoj ambasadi u Moskvi, nakon velike akcije spasavanja našeg novinara, u koju su se uključila domaća i strana novinarska udruženja i naše diplomate.

I državni vrh Južne Osetije uključio se u čitavu priču, pošto je Pres uspeo da o Viktorovoj drami obavesti predsednika Eduarda Kokoitija i šefa diplomatije Murata Džiojeva. Od njih smo zatražili da hitno reaguju.

Čekajući papir iz Moskve Viktor je juče proveo šesti dan u zatvoru u Činvaliju, u kojem je veliki putnik „parkiran“ još od subote, kada je navodno nelegalno prešao granicu između Gruzije i Južne Osetije.

On se oseća dobro, a osim nekoliko neslanih šala čuvara, drugih problema nema. Iz zatvora je, čak, uspeo da nam pošalje i dnevnik onoga što mu se dešavalo u poslednjih nekoliko dana.

Za sudbinu našeg putopisca juče su se zainteresovali i Srbi i stranci. Udruženje novinara Srbije apelovalo je na naše ministarstvo da uradi sve da Viktor bude pušten, baš kao i Udruženje književnika Srbije, a glas su podigle i međunarodne organizacije „Reporteri bez granica“ i SEEMO (Organizacija medija jugoistočne Evrope) - ali sve do kasno po podne, i pored velikih napora koje smo svi ulagali, rezultata nije bilo.

U kabinetu predsednika Južne Osetije Presu je juče rečeno da je Kokoiti zadužio ministra spoljnih poslova da pod hitno reši slučaj Viktora Lazića.

- Kazna za ilegalni prelazak granice je uglavnom samo proterivanje iz zemlje, a takvi prestupnici ne zadržavaju se duže od sedam dana u zatvoru. U obzir ćemo, ipak, uzeti činjenicu da Viktor Lazić nije znao da ne postoji legalan način da se iz Gruzije dođe u Južnu Osetiju, kao i to da je reč o novinaru na profesionalnom zadatku - rekli su nam u kabinetu.

Ministar Džiojev je čitav jučerašnji dan čekao na dokument iz srpske ambasade u Moskvi, odnosno molbu da naš državljanin bude pušten iz zatvora. Problem je, ipak, predstavljala činjenica da Srbija nije priznala Južnu Osetiju, pa naša ambasada nije mogla sa njima da komunicira kao sa „pravom“ državom.

- Znamo za to, ali bez papira ne mogu da naredim da se Lazić pusti - kazao je Džiojev u telefonskom razgovoru za Pres.

- U slučaju da ništa takvo ne stigne, njemu će biti suđeno, a od suda zavisi kolika bi kazna mogla da bude.

Uz uveravanja da su Osetini „na strani Srba u kosovskom konfliktu“, ministar Džiojev je ipak popustio, pa su kasno uveče po tamošnjem vremenu Pres i naše Ministarstvo inostranih poslova dobili obećanje da će Viktor Lazić danas biti slobodan čovek.

On će najverovatnije biti proteran iz Južne Osetije u Gruziju, ali protiv njega se neće voditi nikakav postupak.

- Razmišljamo da u Viktorovom slučaju napravimo izuzetak i da mu dozvolimo da ostane u našoj zemlji kako bi mogao da upozna narod i vidi i drugu stranu priče - dodaju u Ministarstvu spoljnih poslova Južne Osetije.

Na stalnoj vezi sa vladom u Činvaliju bio je konzul Srbije u Moskvi Milan Milošević. Prema njegovim rečima, vlasti Južne Osetije smatraju da je Lazić učinio prilično ozbiljan prestup - „nije sačekao na granici između Gruzije i Južne Osetije dolazak južnoosetijskih pograničnih organa, već je samovoljno prešao granicu i ušao na teritoriju Južne Osetije“.

Roditeljima najteže

- Mi objašnjavamo da on to nije učinio namerno, već zbog nepoznavanja situacije - predočio je Milošević i ponovio da ambasada Srbije ne može da se u punom kapacitetu angažuje u slučaju Lazića, jer Srbija nije priznala Južnu Osetiju.

Iščekivanje Viktorovog oslobađanja najteže pada njegovim roditeljima. Gorica i Branko Lazić bili su razočarani neažurnošću ambasade Srbije u Moskvi.

- Čak i da je naš Viktor najgori kriminalac, a nije, dužnost ambasade je da zaštiti njegova prava i da mu obezbedi zastupnika - kaže za Pres Viktorova majka Gorica.

- Nama je najbitnije da on izađe. Jako sam tužna, jer Viktor nije ništa uradio, i zaista se pitam šta bi bilo da je optužen za neko teže delo. Znači li to da su naši građani apsolutno nezaštićeni kada im se nešto neplanirano desi na putu?

Antrfile: Konuzin nije hteo da pomogne

Press se obratio za pomoć i ambasadi Ruske Federacije u Beogradu i njegovoj ekselenciji ambasadoru Aleksandru Konuzinu. Iz Protokola ambasade dobili smo odgovor da ambasador ne želi da nam izađe u susret, jer ne govori za Pres još od 2009. godine, kada ga je uvredio jedan komentar. Pres nije ni tražio izjavu gospodina Konuzina, već da pomogne zatočenom novinaru.

Ekipa Presa


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi