Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Otkaz za dvostrukog dobitnika „Pulicera”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 09. 2011.

Izvor: Politika

Otkaz za dvostrukog dobitnika „Pulicera”

Urednik fotografije odbio da otpušta saradnike i zato je morao da napusti „Dejton dejli njuz”

Dvostruki dobitnik Pulicerove nagrade za fotografiju i urednik u američkom listu „Dejton dejli njuz” Leri Prajs dobio je nedavno otkaz pošto je odbio zahtev rukovodstva da otpušta saradnike.

Foto: www.pricephotography.com
Od Prajsa (57), urednika fotografije, menadžment je tražio da sastavi spisak fotoreportera kojima će se zahvaliti na saradnji, ali se on suprotstavio tvrdeći da to ne bi bilo korektno prema zaposlenima niti dobro za novine.

„Ne verujem da su otkazi u redu prema vama kao pojedincima niti da su u najboljem interesu ’Dejton dejli njuza’ i naših čitalaca”, rekao je Prajs obraćajući se kolegama, prenose američki listovi.

Prajs je za 35 godina rada dvaput dobio najveće priznanje koje se dodeljuje za novinarstvo. Kaže da nikako nije mogao da se složi sa politikom regionalnih novina iz Dejtona u Ohaju koje su kao jedini odgovor na ekonomsku krizu imale rezanje broja zaposlenih:
„Ljudi koje hoće da otpuste jesu moj tim. Oni su moji prijatelji, kolege. Mnogo sam zahtevao od njih za četiri godine koliko sam ovde. I oni su se sasvim posvetili tome. Ne bih mogao da ih otpustim mirne savesti”.

Od njega se očekivalo da izbaci polovinu fotoreportera, što je on shvatio kao zaokret u uređivanju novina, odnosno kao odustajanje od dosadašnje prakse da imaju slike sa skoro svih događaja o kojima izveštavaju. Zato Prajs tvrdi da će se otkazi odraziti na kvalitet novina, a onda i na broj čitalaca i oglašavača.

Antrfile:

Leri Prajs je prvi put dobio „Pulicera” 1981. za fotografije iz Liberije za vreme državnog udara, a onda i 1985. za snimke građanskog rata u Angoli i El Salvadoru. Slikao je i sukobe u Avganistanu između lokalnog stanovništva i Sovjeta. Honorarno je radio i za „Nacionalnu geografiju”, a radovi su mu objavljeni i u „Tajmu” i „Njusviku”.

J. S.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi