Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  U Srbiji trenutno 56 stanica bez dozvole
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 09. 2011.

Izvor: Dnevnik

U Srbiji trenutno 56 stanica bez dozvole

Najviše nelegalnih emitera evidentirano u Vojvodini

U Srbiji trenutno 56 stanica nelegalno emituje program, među kojima je 47 radio stanica i devet televizijskih kanala, pokazuju podaci Republičke agencije za elektronske komunikacije (Ratel).

Foto: Danas
Najviše nelegalnih emitera evidentirano je u Vojvodini, od čega najviše u Novom Sadu, a potom i u Beogradu u kojem bez dozvole radi više od deset emitera.

Kako se navodi, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima Ratel je preduzeo i kontinuirano preduzima odgovarajuće mere za prekidanje rada nelegalnih emitera. Ratel je pokrenuo i odgovarajuće postupke za sankcionisanje radio stanica koje se otkrivaju prilikom kontrole, a za koje nisu izdate pojedinačne dozvole za korišćenje radio frekvencija, kao ni dozvole za emitovanje programa.

„Neovlašćeno korišćenje radio-frekvencijskog spektra stvara ekonomsku neravnopravnost na tržištu radiodifuznih usluga, ometa rad legalnih korisnika radio-frekvencijskog spektra i ugrožava bezbednost vazduhoplovnog saobraćaja, kao i rad drugih vitalnih službi koje koriste ovaj vid komunikacija“, navode u Ratelu.

U odnosu na podatke iz decembra prošle godine, broj stanica koje emituju program bez dozvole se povećao, iako je dotad postojao trend smanjenja broja „piratskih“ emitera. Naime, krajem prošle godine u Srbiji je radilo još 46 nelegalnih stanica, dok je tokom dve godine pre toga 161 „piratska“ stanica prestala sa radom.

Inače, od septembra 2008. kada je počela akcija gašenja radio i televizijskih stanica koje emituju program bez dozvole, Ratel je registrovao 181 piratskog emitera sa 211 frekvencija.

Broj nelegalnih emitera, ipak, menja se svakodnevno, jer mnoge stanice kojima se zapečati objekat i oprema, polome službeni pečat i nastavljaju kasnije ponovo sa radom.

Ratel, Republička radiodifuzna agencija (RRA) i Ministarstvo trgovine i usluga počeli su početkom ove godine u saradnji sa Telekomom i da podnose zahteve za oduzimanje telefonskih brojeva piratskim stanicama koji se koriste za SMS kvizove. Cilj ove mere je da se spreči sticanje profita emiterima koji rade bez dozvole.

B. C.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi