Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novo disciplinovanje medija?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 09. 2011.

Izvor: Dnevnik

Novo disciplinovanje medija?

Smenjen direktor RTV „Panon” Rudolf Mihok

Direktor Panon RTV, regionalne medijske kuće na mađarskom jeziku sa sedištem u Subotici, Rudolf Mihok je smenjen s položaja, a „fotelju” će do okončanja izbornog postupka kao vršilac dužnosti, preuzeti Ištvan Bodžoni.

Odluku o razrešenju donela je, na sednici održanoj prošle subote, Skupština Fondacije „Panon„, na predlog Izvršnog odbora.

Potpredsednik Mađarskog nacionalnog saveta (MNT) i član Skupštine Fondacije „Panon„ Ferenc Žoldos, u izjavi jučerašnjem „Mađar sou„, nije želeo da se upušta u spekulacije zašto je Mihok razrešen dužnosti, sem što je naveo da je jedan od razloga prekid televizijskog prenosa sa Palića 20. avgusta, sa centralnog obeležavanja mađarskog nacionalnog praznika posvećenog osnivaču države i prvom mađarskom kralju Ištvanu.

Mihok je, tvrde izvori sa RTV „Panon” nedavno sam podneo ostavku, ali ju je potom i povukao. I pored toga, on je smenjen prošle subote.

Inače, po Zakonu o nacionalnim savetima Mađarski nacionalni savet je prošle godine postao suosnivač RTV „Panon„, pa ima svoje predstavnike u rukovodećim telima.

Ovo je drugi slučaj smene urednika u mađarskim medijima. Početkom leta, zbog sličnih primedbi smenjen je glavni urednik „Mađar soa” Čaba Presburger. Mađarski nacionalni savet zamerio mu je što ne prati redovno rad najjače mađarske stranke Savez vojvođanskih Mađara, kao i to da ne šalje novinare da izveštavaju o aktivnostima predsednika Skupštine APV Šandora Egerešija.

Smenu Presburgera osudila su novinarska udruženja, a nedavno se pobunila i grupa mađarskih intelektualaca koji su se obratili ministru kulture i informisanja Srbije Predragu Markoviću negodujući zbog namera vlasti da ne menjaju ništa u odnosima između manjinskih nacionalnih saveta i medija čiji su osnivači ti saveti.

- Na taj način će se održati status kvo. To, po nama, znači da će manjinski nacionalni saveti moći da upravljaju ovim medijima sa velikim ovlašćenjima, a sa malo ili nimalo odgovornosti - upozorili su oni.

Mađarski intelektualci su ocenili da su događaji na medijskoj sceni na jezicima nacionalnih manjina ukazali na to da nacionalni saveti drže monopol nad ovim medijima i da oni u velikom broju slučajeva predstavljaju tek glasilo manjinskih političkih partija ili elita.

Pismo ministru potpisali su Laslo Vegel, Žužana Serenčeš, Alpar Lošonc, Antal Bozoki, Laslo Gerold, Eva Karkai Vaš, Bela Garai, Deže Ereg i Čaba Presburger.

Kakvu je ulogu i motiv Mađarski nacionalni savet imao u smeni direktora RTV „Panon”, još je nepoznato. Iz ove institucije nisu želeli da komentarišu navode u medijima.

P. Klaić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi